Rekonštrukcia kúpeľne: Ako prebieha a na čo všetko si dať pozor?

Rekonštrukcia kúpeľne

Je niekoľko dôvodov, prečo sa rozhodnete pre rekonštrukciu kúpeľne. Či sa vám nepáči len jej vzhľad a chcete ju zmodernizovať, alebo plánujete kompletnú prerábku starej kúpeľne, potrebujete dodržiavať niekoľko zásad, ktoré vám zaručia bezproblémové prerábanie. 

Pri rekonštrukcii kúpeľne všetko naplánujte a ujasnite si rozsah prác

Pred začiatkom prerábky kúpeľne si spíšte, čo vlastne idete prerábať. Chcete vymeniť len obklad či sanitu? Alebo máte v pláne prerobiť kúpeľňu aj spolu s jadrom. Od tohto rozhodnutia závisia aj ďalšie kroky a následné plánovanie. 

Aj keď kúpeľne nepatria v domácnosti medzi najväčšie miestnosti, ich rekonštrukcia je zložitá. Vyžaduje si totiž hneď niekoľko šikovných majstrov, a to murárov, vodárov, či elektroinštalatérov. Iba s presným načasovaním postupov prác sa vyhnete nepríjemnostiam. 

Ak nemáte jasnú predstavu o dizajne, neváhajte osloviť kúpeľňové štúdio či interiérového architekta. Ten podľa vašich požiadaviek pripraví podrobnú vizualizáciu, často aj v 3D, a vy si tak kúpeľňu jednoduchšie predstavíte. Takisto skombinuje aj vhodné materiály, aby bola vaša kúpeľňa nielen estetická, ale aj funkčná. 

Rekonštrukcia kúpeľne

Svojpomocná rekonštrukcia kúpeľne alebo profesionálna stavebná firma? 


Podľa ujasnení a naplánovaní rekonštrukcie kúpeľne sa tiež rozhodnite, či sa do opravy pustíte svojpomocne alebo si na to zavoláte stavebnú firmu. Každá z možností má svoje výhody a nevýhody. 

Výhody svojpomocnej rekonštrukcie kúpeľne

  • Platíte len za materiál.
  • Celú rekonštrukciu kúpeľne máte pod kontrolou.

Nevýhody svojpomocnej rekonštrukcie kúpeľne

  • Veľa času stráveného stavebnými prácami, ktorý ste inak mohli mať voľný.
  • Na elektrikárske a vodárske práce aj tak potrebujete odborníka, ak ním nie ste. 
  • Musíte si všetko zabezpečiť sami – odvoz a likvidáciu odpadov, dovoz materiálov.
  • Ak nie ste dostatočne zruční, môžete v nejakom kroku spraviť chybu. Jej oprava vás môže stáť viac, čo predraží celú prerábku kúpeľne. 

Výhody profesionálnej firmy

  • Všetko okolo rekonštrukcie zabezpečí za vás – nákup materiálov, odvoz a likvidácia odpadov, revízia elektriny. 
  • Práce postupujú rýchlejšie a majú lepšiu nadväznosť. 
  • Vedia poradiť a vymyslieť šikovné riešenia, pretože majú viac skúseností.

Nevýhody profesionálnej firmy

  • Vyššia cena.
  • Podstupujete riziko, či budú stavebné práce kvalitné a nebude ich treba opravovať.

Aj keď sa rozhodnete pre stavebnú firmu, niektoré práce si viete urobiť aj vy sami, čo vám pomôže ušetriť. Napríklad demontovať umakartové jadro, obiť obklady a kachličky, vybúrať nenosné steny (priečky). Takisto si pri výbere firmy pozrite na internete recenzie. Ak máte v okolí známych, ktorí pred nedávnom tiež prerábali kúpeľňu, spýtajte sa ich na firmu, s ktorou boli spokojní. 

Nezanedbajte zmluvy

Ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu kúpeľne stavebnou firmou, nezačínajte práce bez zmluvy o diele. Dobre spísaná zmluva je vašou zárukou, že práce budú prebiehať v plánovanom čase a že nezaplatíte viac, ako ste sa dohodli. Jej hlavnou úlohou je aj predísť nedorozumeniam, napríklad v rozsahu a postupe prác či použitom materiáli. 

Predom zaplaťte najviac 10 % z celkovej sumy rekonštrukcie kúpeľne. Seriózne stavebné firmy vám dajú dostatok času na skontrolovanie zmlúv a nebudú vás do ničoho tlačiť. 

Na čo si dať pri podpise zmluvy pozor?

  • malé a ťažko čitateľné písmo,
  • neúplné údaje o cene a termíne dodania a začatia stavebných prác,
  • nepresné a neúplné údaje o firme, napríklad chýbajúce informácie o DPH,
  • do podpisu zmluvy ste tlačení, 
  • stavebná firma nechce zmeniť žiadne časti v zmluve,
  • zmluva je až príliš dlhá. 
Rekonštrukcia kúpeľne

Oznámte rekonštrukciu kúpeľne susedom a stavebnému úradu

Ak sa chystáte prerábať kúpeľňu v bytovom dome alebo paneláku, mali by ste to oznámiť aj svojim susedom. Síce to nie je nikde v zákone napísané, no ak si chcete zachovať dobré susedské vzťahy, upovedomte ich o prebiehajúcich prácach. Najjednoduchšie to bude tak, že do spoločných priestorov vyvesíte oznam o rekonštrukcii a o dĺžke jej konania. 

Okrem oznamu susedom by ste prerábku kúpeľne mali ohlásiť aj stavebnému úradu. Podľa rozsahu prác buď rekonštrukciu kúpeľne ohlásite, alebo požiadate o stavebné povolenie. Všetky tlačivá nájdete na príslušnom stavebnom úrade, pod ktorý patrí vaša nehnuteľnosť. Ak si však nie ste istí, pod čo spadá vaša rekonštrukcia, ešte pred podaním žiadosti, sa choďte na stavebný úrad informovať. 

Rekonštrukciu kúpeľne ohlasujete stavebnému úradu keď:

  • vymieňate elektroinštaláciu, ale nemeníte jej trasu,
  • meníte trasu elektroinštalácie, no iba nenosných priečkach,
  • meníte rozmer dverí a okien v nenosných stenách (potrebujete aj statický posudok),
  • spájate WC s kúpeľňou alebo ju zväčšujete (potrebujete aj statický posudok),
  • upravujete nenosné priečky – zväčšenie, odstránenie alebo zmenšenie (potrebujete aj statický posudok).

Stavebné povolenie na rekonštrukciu kúpeľne potrebujete keď: 

  • zasahujete do nosných stien, 
  • meníte dispozičné riešenie bytu (kúpeľňa bude na inom mieste),
  • búrate a nanovo murujete celé jadro,
  • upravujete v nosných priečkach elektroinštaláciu a meníte jej trasu,
  • zväčšujete alebo zmenšujete okná a dvere v nosnej stene.

Nezabudnite, že súčasťou žiadosti o stavebné povolenie musí byť aj statický posudok

Koľko stojí rekonštrukcia kúpeľne? 

Predstavu o novej kúpeľni prispôsobte svojmu rozpočtu. Na materiáloch pri prerábke kúpeľne však rozhodne nešetrite. Musia totiž čeliť vysokej vlhkosti, z ktorej môže na stenách vzniknúť pleseň. 

Bežná cena rekonštrukcie kúpeľne sa pohybuje od 2 000 až po 7 000 eur. Cena je však len orientačná, pretože ju ovplyvňuje viacero faktorov, a to: 

  • výber a cena použitého stavebného materiálu,
  • rozsah prác, 
  • výber sanity,
  • murovanie bytového jadra,
  • cena práce. 

Aký stavebný materiál budete na prerábku kúpeľne potrebovať? 

Na rekonštrukciu kúpeľne použijete rôznorodý stavebný materiál. Ak sa rozhodnete ju prerábať úplne celú, spísali sme zoznam materiálov, ktoré budete v jednotlivých častiach prerábky potrebovať. 

Na murovanie nových priečok z pórobetónových tvárnic

  • pórobetónové tvárnice 100 mm,
  • tenkovrstvová malta Baumit PlanoFix na spájanie pórobetónových tvárnic.

Na vyspádovanie podlahy

Na vyrovnanie podlahy

  • samonivelizačná cementová stierka Baumit Nivello 30 na vyrovnanie podlahy pred kladením podlahovej krytiny. 

Pred nanesením poterov na vyspádovanie a vyrovanie podlahy nezabudnite povrch očistiť a použiť na nasiakavý podklad penetračný náter Baumit Grund, na nenasiakavý Baumit SuperPrimer.

Stierky a omietky na povrchy, ktoré nie sú v priamom kontakte s vodou

Úprava povrchu pod obklady a dlažbu, ktoré sú v priamom kontakte s vodou

Lepidlá pod obklady a dlažbu, ktoré sú v priamom kontakte s vodou


Na výber máte z niekoľkých typov produktov lepidiel, ktoré sú vhodné na povrchy priamo do sprchového kúta alebo okolo vane, napríklad:

  • „zlatá stredná“ cesta – Baumacol FlextTop vhodný na lepenie keramického obkladu, gresu či prírodného kameňa alebo lepidlo s extrémnou prídržnosťou Baumacol FlexTreme vhodný na väčšie obkladové prvky,
  • na sklo, mramor a svetlé obklady – biele cementové lepidlo Baumit Baumacol FlexTop White,
  • rýchloschnúce lepidlo – Baumacol FlexTop Speed, ktoré v závislosti od okolitých podmienok dokáže zaschnúť už do 3 hodín.

Na škárovanie obkladov a dlažby

Vďaka Baumit kalkulátoru presne zistíte, koľko zaplatíte za materiál, a to všetko v 4 jednoduchých krokoch. Všetky materiály, ktoré plánujete použiť, si zapíšte aj spolu so sumou do tabuľky. Nezabudnite pri tom počítať aj s rezervou, ktorá by mala mať výšku 10 až 20 % z celkovej ceny rekonštrukcie kúpeľne.

Postup rekonštrukcie kúpeľne aj s bytovým jadrom

Každá rekonštrukcia kúpeľne je jedinečná a špecifická. Náš postup preto opisuje poradie prác, v akom by mali prebiehať.

1. Vybúranie kúpeľne


Prvý krok pri začatí rekonštrukcie kúpeľne je, že sa pustíte do búrania. Rozsah, samozrejme, závisí od typu rekonštrukcie. Ak však idete prerábať aj bytové jadro, s najväčšou pravdepodobnosťou ju rozoberiete úplne celú. A to od odstránenia starej sanity, obkladov, dlažby až po búranie starých stien. Priestor nezabudnite od odpadu vyčistiť a pripraviť na ďalšie práce. 

Rekonštrukcia kúpeľne

2. Založenie nových vodovodných potrubí


Po zbúraní sa ako prvé zakladajú nové rozvody vody. V tejto časti sa realizuje aj prípadný posun a predpríprava na osadenie sanity. Ak namiesto vani chcete sprchový kút, potrebujete natiahnuť aj nové sprchové rozvody. Ak nie ste odborník, tieto práce radšej prenechajte skúseným majstrom.

3. Vymurovanie nových stien a elektrikárske práce


Po nových vodovodných rozvodoch sa pustite do murovania nových priečok, prípadne do vyrovnávania nosných stien. Po hrubom vymurovaní (murovací materiál bez povrchovej úpravy) natiahne elektrikár nové elektrické rozvody. Podobne ako pri rozvodoch vody, aj tieto práce prenechajte odborníkom.

Pri rekonštrukcii kúpeľne myslite aj na stupačky. Nezamurujte ich, pretože ak dôjde k ich výmene, budete musieť „rozbiť“ celú kúpeľnu. Po natiahnutí elektrických rozvodov nasleduje vyrovnávanie všetkých povrchov. 

4. Pokládka nových obkladov a dlažby


Nalepenie obkladu má svoje pravidlá. Preto ešte predtým, ako začnete, nezabudnite na vyrovnanie nerovností, napríklad pomocou Baumit Preciso Speed, a vytvorenie spádovej vrstvy s Baumit FlexBeton. V kúpeľni sú navyše miesta, ktorých sa priamo dotýka voda, preto ich najskôr ošetrite izolačným náterom Baumit Baumacol Proof

Ak sa rozhodnete, že niektoré časti stien nebudú obložené obkladom, môžete experimentovať aj s farebnou kúpeľnou, a to jednoducho len pomocou vymaľovania stien.

Rekonštrukcia kúpeľne

5. Inštalácia sanity a svetiel


Po vyzretí obkladov a dlažby sa môžete pustiť do finálnych úprav. Založte novú sanitu a svetlá. Vyskúšajte, či fungujú, ako majú. 

Hoci sa na prvý pohľad nezdá, rekonštrukcia kúpeľne je náročný proces, ktorý môže za použitia správnych materiálov a postupov prebiehať hladko. Pamätajte, ak si na niečo netrúfate, radšej si na to zavolajte odborníka. 

Svojpomocná prerábka kúpeľne totiž nemusí vyjsť podľa predstáv. Tým si navýšite rozpočet o zbytočné dodatočné opravy, ktorým ste mohli predísť. 

Ak vás zaujíma svet stavebníctva alebo ste domáci majster, prihláste sa do nášho newslettera, v ktorom vám okrem stavbárskych noviniek prinesieme aj zaujímavé rozhovory.