Malá solárna fontánka

Solárna fontánka z betónu príjemne zvlhčuje vzduch, je nenáročná na obsluhu a jemný žblnkot padajúcej vody je ukľudňujúci pre naše zmysly. Navyše, môže slúžiť ako napájadlo pre užitočný hmyz alebo vtáky. 


Čo budete potrebovať?

  • Suchú betónovú zmes Baumit Beton B20 25 kg

  • Solárnu fontánku

  • Vedro na miešanie betónu, vodu

  • Vŕtačku s miešadlom na betón

  • Väčší lavór s priemerom v spodnej časti min. 37 cm a s výškou 30 cm

  • Menší lavór alebo vedro, priemer cca 27 cm, výška cca 30 cm

  • Vodováhu

  • Brúsny papier

  • Klasické vedro na odlievanie podstavy

Rozmery: priemer 43 cm, výška s podstavcom 30 cm

Náklady:
do 17 eur

Čas:
3 dni

Pracovný postup krok za krokom

1. Zarábanie betónovej zmesi

Do vedra na zarábanie betónu nalejete asi do štvrtiny vodu a do nej nasypte suchú betónovú zmes.

2. Zamiešanie zmesi

Zmes zamiešajte vŕtačkou s miešadlom na stredne hustú konzistenciu.

3. Vyliatie do lavóra

Celý obsah vylejte do lavóra.

4. Zaťaženie zmesi

Do zmesi zatlačte pripravený menší lavór, do ktorého nasypte kamene alebo iné závažie. Ponorte ho do výšky, ktorú ste si dopredu naznačili fixkou na vonkajšiu stranu (aby bol cca 4 cm odo dna prvého lavóra). Rovinu skontrolujte vodováhou.

5. Vyklopenie odliatku

Lavórom jemno potraste, aby ste uvoľnili vzduchové bubliny. Asi za 12 hodín môžete skúsiť uvoľniť vnútorný lavór. Ak odliatok dobre drží tvar, vnútorný lavór vyberte a nechajte schnúť ešte aspoň 24 hodín. Medzitým hrany prebrúste brúsnym papierom. Potom vyklopte odliatok a nechajte schnúť ďalší deň.

6. Podstava pod fontánku

Do iného vedra vylejte ďalšiu betónovú zmes, nechajte aspoň deň tuhnúť a potom vyklopte. Nechajte schnúť ešte aspoň jeden deň a odliatok môžete použiť ako podstavu do záhona pod fontánku.

Náš tip:

Keby solárna fontánka  v nádobe plávala príliš k okrajom, voda by sa rýchlo rozstriekala do okolia a museli by ste ju neustále dolievať. Preto do penovej podložky pod solárne články zapichnite rovnomerne  4 špajdle, ktoré zabezpečia, že solárna časť zostane vždy v strede nádoby.

Solárna fontánka obsahuje tri rôzne nadstavce na striekanie vody od najtenšieho prúdu po najširší. Pre najmenšie nádoby voľte nádstavce s jednou dierkou, čiže s najmenším prúdom.

Solárnu fontánku môžete umiestniť aj do väčšieho kvetináča. Ak má dierku, nezabudnite ju upchať a potom už len nalejte vodu a vložte solárnu fontánku.