Rekonštrukcia bytu svojpomocne: Na čo by ste si mali dať pozor?

Väčšina z nás robí rekonštrukciu bytu len raz za život. Preto je pochopiteľné, že s ňou nemáte takmer žiadne skúsenosti. Poradíme vám, do čoho by ste sa mohli pustiť sami a čo radšej nechať na odborníkov.

Koľko stojí prerábka bytu?

Cena rekonštrukcie bytu závisí od viacerých faktorov. Na začiatok počítajte s cenou použitých materiálov či s cenou práce, ale aj s tým, že momentálne tieto náklady neustále rastú. Tiež by ste mali myslieť na to, čo konkrétne chcete prerábať. Preto bude najlepšie, ak si najprv všetko spíšete. Pre lepší prehľad si vytvorte tabuľku, do ktorej si vypíšte potrebné materiály a ich hodnotu. 

Pri kompletnej rekonštrukcii bytu stojí za to zvážiť aj služby architekta, ktorý vám vypracuje celú projektovú dokumentáciu. Väčšina architektov naceňuje ponuky podľa výmery bytu v m2, čo stojí približne od 20 € za m2. To sa na prvý pohľad môže zdať ako veľká investícia. Často vás však šikovné návrhy architekta zachránia od zbytočného búrania, ktoré by inak zvýšilo celkový rozpočet. 
 
V projektovej dokumentácii máte okrem interiérového návrhu aj realizačné výkresy a odhad rozpočtu rekonštrukcie bytu. Vďaka tomu ušetríte čas, ktorý by ste inak trávili premýšľaním o dispozícii bytu a zisťovaním cien. Ak už máte predstavu o rozpočte, pripočítajte k nej približne 15 % z celkovej sumy. Táto rezerva vám poslúži pri neočakávaných opravách, ktoré sa môžu ukázať až počas rekonštrukcie. 

Koľko vás bude rekonštrukcia bytu stáť závisí aj od toho, či budete prerábať svojpomocne, alebo so stavebnou firmou. Ak si na niektoré práce netrúfate, nechajte si vypracovať cenové ponuky od viacerých spoločností. Dajte si pozor na tie, ktoré sú podozrivo lacnejšie ako ostatné, pretože rekonštrukcia nemusí dopadnúť podľa vašich predstáv. Váš rozpočet sa tak môže navýšiť o opravu sfušovanej práce. Radšej dajte na dobré recenzie

Koľko času zaberie kompletná rekonštrukcia bytu?

Kompletná prerábka trojizbového bytu s rozlohou okolo 70 m2 trvá profesionálom minimálne 6 až 8 týždňov. Táto doba sa môže predĺžiť podľa toho, či si niektoré práce spravíte sami. Okrem toho je možné, že sa ukážu skryté závady, s ktorými ste predtým nerátali. Nechajte si preto väčšiu časovú rezervu. Najmä, ak ste byt kúpili len teraz a nepoznáte ho. 

Čo všetko musíte najprv vybaviť?

Ak pri rekonštrukcii bytu plánujete zmeniť dispozíciu bytu, prizvite si statika. Stavebný zákon vám totiž povoľuje prerábať byt bez statického posudku len vtedy, ak nemeníte pôdorys a nezasahujete do nosných konštrukcií. Nezabudnite však, že aj menšie úpravy treba ohlásiť na stavebný úrad. Bez ohlásenia môžete robiť udržiavacie práce, napríklad výmenu okien a dverí, jednoduchú obnovu kúpeľne a kuchyne, výmenu rozvodov, podláh či stierkovanie a maľovanie.  

Pri väčšej rekonštrukcii, ako je napríklad zásah do nosných stien, potrebujete stavebné povolenie. Prerábanie bytu v paneláku oznámte aj svojim susedom, hoci to nie je zo zákona povinné. Na oznam napíšte dĺžku trvania prerábky bytu, ospravedlňte sa im za zvýšenú hlučnosť a prašnosť. Uveďte tiež kontakt, na ktorý sa majú v prípade sťažností obrátiť a konkrétnu časť dňa, kedy budete prerábať. Nezabudnite tiež po sebe pravidelne upratovať spoločné priestory.

Ktoré práce by ste pri rekonštrukcii bytu mali nechať na odborníka? 

Platí pravidlo, že na čo si netrúfate, do toho sa radšej nepúšťajte. Oprava zle vykonanej práce vás totiž môže vyjsť zbytočne draho. Medzi takéto práce patrí napríklad elektroinštalácia. Výmena elektrických rozvodov je náročná a najčastejšie sa robí na základe profesionálnej revízie. Pri podobných prácach navyše hrozí bezpečnostné riziko.

Kontrola elektroinštalácie a overenie si jej veku ešte pri kúpe bytu je dobrý nápad z viacerých dôvodov. Väčšina starých elektrických rozvodov už totiž nespĺňa bezpečnostné normy. Preto, ak máte staré hliníkové káble, musíte ich vymeniť. Na takúto výmenu vám postačí len ohlásenie na stavebnom úrade. Veľkému sekaniu do stien sa vyhnete tak, že väčšinu elektrických rozvodov uložíte do podlahy.

Ak však aj tak musíte meniť trasu rozvodov, ktoré pôjdu cez nosné priečky, potrebujete už stavebné povolenie. Po ukončení prác by ste mali dostať oficiálnu revíznu správu. Tá sa vám hodí pri uzatvorení poistky, či v prípade poistnej udalosti. 

Aj výmenu vodovodného potrubia by ste mali nechať na odborníka. Nechcete predsa riskovať poškodenie vodoinštalácie, a tým vytopiť celý byt. Ešte pred začatím akýchkoľvek úprav podpíšte so stavebnou firmou „zmluvu o dielo“. Okrem sumy by v nej mali byť podrobne definované typy a rozsah všetkých aktivít, a to vrátane údržby priestorov, vedenie denníka podľa stavebného zákona, nakladanie s odpadmi alebo predloženie dokladov o použitých materiáloch. Nezabudnite tiež na preberací protokol, kam zapíšete zistené vady a dohodnete spôsob nápravy.

Rekonštrukcia bytu

Ktoré práce viete spraviť aj vy?

Môžete sa pustiť napríklad do búracích prác, nie však nosných priečok, či demontáž kuchynskej linky. Takisto môžete svojpomocne vytrhať podlahu či oškrabať starú farbu zo stien. Okrem demolovania pri rekonštrukcii panelákového bytu vás však čakajú aj ďalšie práce, ktoré by ste mohli zvládnuť sami. 

Stierkovanie

Keď už máte hotovú elektroinštaláciu a vymenené vodovodné potrubie či domurované steny, pustite sa do stierkovania. Pomocou omietky vyrovnáte prípadné nerovnosti na stenách. Dôležité je aj využitie samotnej miestnosti. Ak sa napríklad chystáte stierkovať kúpeľňu, vyberajte stierky odolné voči vyššej vlhkosti. Skvelou voľbou sú omietky a stierky na vápenno-cementovom základe, ako napríklad Baumit MVR Uni či Perla Maxima. Pre lepšiu schopnosť regulácie vlhkosti vzduchu zase zvoľte Baumit Klima či Baumit Ionit

Pri stierkovaní treba dodržiavať pracovný postup. Výber druhu interiérovej stierky alebo omietky záleží nielen na požadovanej štruktúre (hrubá alebo hladká), ale aj na type steny. Pri rekonštrukcii bytu sa môžete najčastejšie stretnúť s betónovými stenami. Hodia sa na ňu ručné omietky s rôznou štruktúrou, od hrubej Baumit MVR Uni až po jemne hladenú Baumit KlimaPerla. Pred nanášaním omietky alebo stierky nezabudnite vhodne upraviť podklad. Či už navlhčením, vhodným kontaktným mostíkom alebo penetračným náterom.

Po nanesení omietky môžete finálny vzhľad dotvoriť ešte bielou hladkou stierkou Baumit KlimaFino alebo Ionit Fino.

Stierkovanie

Maľovanie

Po omietnutí a vystierkovaní stien sa môžete pustiť do maľovania. Na silno nasiakavý podklad, sadrové omietky či sadrokartón použite penetračný náter EasyPrimer. Ak túžite po moderných a nadčasových farbách, siahnite po minerálnych farbách s vynikajúcou schopnosťou ionizovať vzduch Baumit Ionit color alebo ekologických farbách bez rozpúšťadiel a emisií Baumit KlimaColor

Ak si neviete predstaviť, ktorý odtieň sa po rekonštrukcii hodí do vášho interiéru, vyskúšajte našu aplikáciu, ktorá vám zobrazí novú farbu priamo na vašej stene. Nájdete v nej až 66 rôznych odtieňov. Skvelým pomocníkom je aj náš kalkulátor nákladov. Rýchlo a jednoducho si v ňom vypočítate nielen potrebné množstvo farby, ale aj omietok a stierok.

Maľovanie

Vyrovnávanie podláh

Vyrovnávanie podláh sa na prvý pohľad môže zdať zložité. S našimi samonivelačnými stierkami však jednoducho vyrovnáte podlahu do 30 mm. Na výber máte buď z cementových samonivelačných stierok, alebo sadrových (anhydritových). Siahnite napríklad po Baumit Nivello 10, Baumit Nivello 30 alebo Nivello Quattro

Počas rekonštrukcie bytu nepodceňte ani prípravu podkladu. Ten musí byť suchý, bez trhlín a nečistôt. Po očistení ho ošetrite penetračným náterom ako je napríklad Baumit Grund, ktorý je vhodný na nasiakavé podklady. Ak máte podklad so zvyškami asfaltového lepidla (napríklad po starých parketách), využite Baumit SuperPrimer. Podrobný postup nivelizácie podlahy  nájdete v našom blogu. 

Vyrovnávanie podlahy

Tipy na záver:

Pri rekonštrukcii bytu sa neriaďte krátkodobými módnymi výstrelkami. Myslite na to, že rekonštrukcia má byť praktická, preto vyberajte skôr nadčasové riešenia. Snažte sa celý proces zvládnuť naraz. Väčšina prác na seba totiž nadväzuje a po čase by ste mohli stratiť prehľad o tom, aký materiál či úpravu ste použili. Skúste sa tiež poradiť so známymi, ktorí si už rekonštrukciou prešli alebo majstrami vo vašom okolí. Poskytnú vám cenné rady, či upozornia na začiatočnícke chyby, ktoré by ste inak mohli spraviť.