Ako znížiť spotrebu energie na vykurovanie? 4 rady, s ktorými ju zaručene zmenšíte

Vykurovacia sezóna trvá približne päť mesiacov. V horských oblastiach je to ešte o pár mesiacov viac. Je preto dôležité, aby ste si spotrebu energie na vykurovanie strážili. Vyúčtovanie za ne vás môže totiž nemilo prekvapiť. Existuje však viacero opatrení, ktoré vám pomôžu niečo z rozpočtu na domácnosť ušetriť. Prečítajte si náš článok a zistite, ako najlepšie zabrániť vysokým účtom za vykurovanie. 

1. Vhodným zatepľovacím systémom

Hoci zatepľovanie domu patrí medzi finančne náročnejšie opatrenia, je jedno z najefektívnejších. Je to tiež jediná možnosť, ako zabrániť už vzniknutým tepelným mostom, cez ktoré strácate najviac tepla. Tie sa totiž objavujú najčastejšie v miestach, ako sú:

  • ostenia/nadpražia okien a dverí,
  • oblasti vencov alebo prekladov medzi podlažiami a nad otvormi,
  • kúty, balkóny alebo lodžie alebo iné vystupujúce konštrukcie.

Podľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry sú v dome bez vhodnej tepelnej izolácie najväčšie tepelné straty cez: 

  • obvodové steny 20 – 30 %,
  • okná a vonkajšie dvere 25 – 35 %,
  • strechy a stropy 20 – 30 %,
  • podlahy a pivnice 5 – 15 %.

Zatepľovací systém však musí byť poskladaný s prihliadnutím na vlastnosti celej stavby. Inak je dosť možné, že spravíte pri zatepľovaní chyby, ktorým sa dalo jednoducho predchádzať. Medzi najčastejšie chyby patrí:

  • nesprávne zvolená hrúbka tepelnej izolácie,
  • nedodržaný technologický postup pri ich lepení,
  • nezateplený alebo nesprávne zateplený sokel,
  • zateplenie vlhkého muriva,
  • príliš tmavá fasádna farba,
  • nesprávne kotvenie.

Na zateplenie rodinného domu môžete už niekoľko rokov čerpať štátnu dotáciu – Obnov dom. Ak sa vám rekonštrukciou podarí usporiť na energiách minimálne 30 %, môžu vám preplatiť až 75 % oprávnených nákladov (maximálny príspevok je 15 000 eur). Stačí, keď budete pravidelne kontrolovať oficiálnu stránku výzvy obnov dom, na ktorej zistíte, kedy a ako môžete žiadosť podať.

Ako zvoliť správny zatepľovací systém domu?

Pri výbere zatepľovania môžete tepelnú izoláciu (izolant) a celý systém zvoliť podľa viacerých kritérií, napríklad podľa: 

  • izolantu,
  • podkladu,
  • vlastností,
  • tepelnoizolačného systému.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa do zatepľovania veľmi nevyznajú, najjednoduchšie bude, ak vyberiete zatepľovanie podľa tepelnoizolačného systému. Vďaka tomu získate komplexné a jednoduché riešenie pre váš dom. 

Aké sú ideálne tepelnoizolačné systémy?


Vybrať si napríklad môžete Baumit open, ktorý patrí medzi vysoko paropriepustné tepelnoizolačné systémy. Dokáže zabezpečiť tepelnú pohodu v zime aj v lete, pretože pomáha odbúrať nadbytočnú vlhkosť bez tepelných strát. Skvele sa hodí k podkladu z tehlového muriva, pretože má rovnakú paropriepustnosť. 

Najvyššiu kvalitu materiálov získate so systémom Baumit Star, ktorý je vhodný na všetky tepelné izolácie. Takisto je veľmi odolný voči extrémnym poveternostným vplyvom. Navyše v sebe spája osvedčené postupy s inovatívnymi prvkami.

Najlepší pomer ceny kvality nájdete v systéme Baumit Pro, ktorý je vhodný nielen pre novostavby, ale aj pri rekonštrukciách starších domov. Hodí sa najmä na zatepľovanie bytových domov alebo väčších objektov, kde sa okrem výhodnej ceny kladie dôraz na odolnosť voči poveternostným vplyvom a profesionálnejšom spracovaní. 

Žijete v oblastiach, kde zažívate extrémne výkyvy počasia? Najvhodnejší tepelnoizolačný systém bude pre vás Baumit Power. Vďaka perfektnej rovnováhe medzi tvrdosťou a pružnosťou systému, ochráni vašu fasádu nielen pred silným krupobitím či inými poškodeniami živelnou pohromou, ale aj únikmi tepla. 

2. Efektívnym vykurovaním

Za posledné roky sme si zvykli v domácnostiach na vyššie teploty. Ak vykurujete miestnosti na 24 až 25 °C, zbytočne navyšujete svoje účty. Už len tým, že znížite teplotu aspoň o jeden stupeň, môžete ušetriť až 6 % nákladov

Aká je optimálna teplota v rôznych miestnostiach? 


Podľa vyhlášky č. 152/ 2005, Z. z. Ministerstva hospodárstva Slovenskej Republiky, by malo byť: 

  • v obývacích miestnostiach (spálňa, detská izba alebo obývačka, či jedáleň) 21 °C,
  • v kuchyni 20 °C,
  • v kúpeľni 24 °C, 
  • v predsieni alebo chodbe 15 °C,
  • a na schodišti 10 °C. 

Ideálnu teplotu vám pomôže udržať inteligentný termostat, ktorý raz nastavíte a on si sám reguluje intenzitu vykurovania. Ak v zime odchádzate na dovolenku, kúrenie úplne nevypínajte. Stačí, keď necháte termostat udržiavať teplotu na 16 až 18 °C. Vychladnutím všetkých miestností a ich opätovným vykurovaním svoje náklady za vykurovanie určite navýšite. 

3. Regulovaným vetraním či rekuperáciou vzduchu

Ďalším základným pravidlom, ktoré vám pomôže niečo z rodinného rozpočtu ušetriť, je intenzívne a krátke vetranie a optimálna vlhkosť v interiéri. Pre nahromadené škodlivé látky by ste mali vzduch v miestnosti vymeniť aspoň z polovice každú hodinu. 

Ak vetráte cez „vetračku“, dochádza zbytočne k tepelným stratám a zároveň sa vzduch dostatočne rýchlo nevymení. Okrem toho by ste počas vetrania nemali ochladzovať vnútorné steny, pretože to opäť narúša tepelnú pohodu miestnosti. Najideálnejšie vetranie je otvorenie okna dokorán a ak môžete, otvorte ďalšie „do kríža“. Zabezpečíte tak rýchlu a intenzívnu výmenu vzduchu a steny zároveň nestihnú vychladnúť

Ako ovplyvňuje vlhkosť spotrebu energie na vykurovanie?


Aj vlhkosť vzduchu má značný vplyv na spotrebu energie na vykurovanie, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať. Pri rovnakej teplote, no rozdielnej vlhkosti vnímame prostredie s nižšou vlhkosťou pocitovo chladnejšie. 

Napríklad v miestnosti vykúrenej na 21 °C so 60 % vlhkosťou vzduchu a v izbe s teplotou 23 °C a s 30 % vlhkosťou vzduchu sa cítime rovnako. S nižšou teplotou však ušetríte až 12 % tepla. Preto sa v miestnostiach snažte udržiavať vlhkosť okolo 45 až 60 %. Ak sa vám to v zime nedarí, pretože chladnejší vzduch je suchý, zadovážte si zvlhčovač vzduchu. 

Ušetriť môžete aj so systémom rekuperačného vetrania. Funguje tak, že za pomoci ventilátorov prúdi vnútorný teplý vzduch a čerstvý vzduch cez výmenník, v ktorom ohriaty odpadový vzduch odovzdá teplo čerstvému. Vďaka tomu znížite minimálne o 40 % spotrebu energie na vykurovanie. 

4. Zvolením vhodnej kombinácie zdrojov tepla

Spotrebu energie na vykurovanie môžete znížiť aj tým, že správne skombinujete zdroje tepla. Nespoliehajte sa len na jeden typ, aby ste sa nestali závislí od jedného dodávateľa alebo druhu paliva. Viacero spôsobov vykurovania okrem šetrenia prináša aj väčšie pohodlie.

Napríklad skombinujete pec na pevné palivo (uhlie, pelety či drevo) s elektrickým alebo plynovým kotlom. Vďaka tomu ľahšie udržíte ideálnu teplotu. Ak napríklad nie ste doma a nemôžete do pece na pevné palivo prikladať, po znížení teploty v miestnosti na určitú hodnotu sa vykurovanie prepne na elektrický alebo plynový kotol. Vďaka udržiavaniu teploty okolo 16 až 18 stupňov steny domu príliš nevychladnú a vy tak opätovným vyhriatím nezvýšite svoju spotrebu. 

Bavia vás novinky zo stavebníctva? Odoberajte náš newsletter v ktorom vám prinesieme nielen tipy, ako znížiť spotrebu energie na vykurovanie, ale aj zaujímavé rozhovory s profesionálmi z fachu.