Spotreba elektrickej energie: Ako ju znížiť?

Väčšina domácností spotrebuje najviac elektrickej energie na vykurovanie a ohrev teplej vody. Tepelné straty zo zlej alebo nedostatočnej izolácie prispievajú k zvýšeným nákladom. Značnú čiastku si však vedia ukrojiť aj bežné spotrebiče, ktoré používame pri varení, praní, umývaní riadu či upratovaní. Ako si s tým poradiť?

Na čo míňame v domácnosti elektrinu najčastejšie?

Zatiaľ čo v minulosti sme si vystačili so základnými spotrebičmi, ako je televízia, práčka, vysávač či chladnička, teraz pribúdajú každým rokom nové a nové. Napríklad taká klimatizácia, sušička na bielizeň či „smart home“ bezpečnostný systém.

Okrem toho väčšina z nás počas iných činností, napríklad upratovania, necháva v pozadí zapnutý televízor alebo počítač. Aj takéto maličkosti prispievajú k zvýšenému odberu elektriny. 

Koľko elektriny spotrebuje priemerná domácnosť?

Podľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) je priemerná ročná spotreba elektrickej energie u 4-člennej rodiny približne 14 500 kWh. Pri súčasných cenách za energiu, v závislosti od dodávateľa, je to asi 1 400 eur za rok.

SIEA tiež uvádza, že priemerná 4-členná domácnosť pri rozlohe domu zhruba 150 m2 míňa elektrinu najčastejšie na:

  • 21 % elektronika 
  • 20 % varenie
  • 15 % pranie
  • 12 % chladenie (chladnička)
  • 11 % chladenie vzduchu
  • 11 % umývanie
  • 5 % osvetlenie
  • 2 % žehlenie
  • 3 % ostatné

Ako ušetriť na elektrine?

Najjednoduchšie ušetríte tak, že sa budete pri kúpe nových spotrebičov riadiť energetickými štítkami. Tie vám napovedia, koľko elektriny na svoju prevádzku spotrebujú a ako veľmi sú oproti iným spotrebičom úsporné. 

Od roku 2021 máme nový systém štítkovania. Ten umožňuje ešte jednoduchší výber spotrebičov a aj jednoduchšie sledovanie ich spotreby elektriny. Nová stupnica používa triedy od A po G. Každá z nich je farebne odlíšená, pričom platí, že spotrebiče označené kratšími zelenými štítkami sú najúspornejšie a najjednoduchšie sa obsluhujú. Energetický štítok musí byť umiestnený na viditeľnom mieste. Okrem triedy energetickej účinnosti na ňom nájdete aj ročnú spotrebu elektrickej energie, úroveň hluku či QR kód.

Ako znížiť spotrebu elektrickej energie chladničky?


Nenastavujte ju na nízku teplotu. Ideálna je okolo 5 °C. Vždy, keď ju znížite o 1 °C, spotreba elektriny stúpne o 5 %.
Odstraňujte pravidelne námrazu. 
Nevkladajte do nej horúce jedlá, nechajte ich najskôr vychladnúť. 
Nedávajte ju blízko zdroja tepla (sporák alebo radiátor). Čím je teplota okolia vyššia, tým viac energie musí na udržiavanie optimálnej vnútornej teploty spotrebovať. 

Ak sa rozhodnete kúpiť novú chladničku, dbajte na potreby svojej domácnosti. Vyberajte takú chladničku, ktorá svojím objemom vyhovuje vašim požiadavkám. Ak si totiž kúpite väčšiu chladničku a nebudete ju dostatočne využívať, spôsobíte si zbytočné energetické straty. Chladiaci priestor na jednu osobu je okolo 60 až 70 litrov a k tomu potrebujete ešte 20 litrov na mrazenie. 

Ako znížiť spotrebu elektrickej energie práčky, sušičky a umývačky riadu?


Zníženie teploty vody pri praní napríklad z 90 °C na 60 °C ušetrí až 25 % energie.
Ak môžete, kúpte si kondenzačnú sušičku s tepelným čerpadlom namiesto odvetrávacej. Tepelné čerpadlo totiž nasáva vzduch z okolia, ktorý zohrieva a využíva na sušenie. Vďaka tomu má až o 50 – 60 % menší odber. 
Efektívnym využívaním umývačky riadu ušetríte až päťkrát viac vody ako pri ručnom umývaní. 

Pomôcť ušetriť vám môže pri všetkých týchto spotrebičoch najmä využívanie EKO módu a zníženie počtu cyklov. Snažte sa ich vždy naplniť čo najefektívnejšie a nikdy ich nepúšťajte poloprázdne. 

Ako znížiť spotrebu elektrickej energie pri varení?


Pri ohreve jedla uprednostnite mikrovlnku. Ušetríte až 70 % energie oproti zohrievaniu jedla na sporáku.
Počas varenia používajte pokrievku, ktorá správne k nádobe prilieha. Vďaka tomu spotrebujete až 4-krát menej elektriny
Pri pečení nenechávajte rúru zbytočne dlho predhrievať. Po dosiahnutí želanej teploty začnite jedlo okamžite piecť. 
Ak si viete nastaviť na elektrickej doske stupne hriatia, využívajte ich tak, že najskôr použijete najvyšší stupeň. Po dosiahnutí teploty znížte na nižšiu. 
Na zohrievanie vody používajte namiesto sporáka rýchlovarnú kanvicu. 

Ak nemáte inú možnosť a na varenie môžete využiť len elektrinu, zvoľte si indukčnú sklokeramickú dosku, ktorá je najúspornejšia. Pri rovnakom množstve jedla spotrebuje o 30 až 50 % menej elektriny ako staršie modely.

Ako ušetriť na spotrebe pri zábavnej elektronike?


Spotrebiče ako smart TV, počítač či herná konzola, sú špecifické tým, že spotrebujú elektrinu, aj keď nie sú práve zapnuté. Často totiž skončia v tzv. stand by alebo v pohotovostnom režime. Ako si s tým poradiť?

Keď televízor a počítač nepoužívate, vytiahnite ich zo zásuvky. Platí to aj pre DVD prehrávače či herné konzoly, pretože tie využívate ešte menej. 

Nekupujte si zbytočne príliš veľký televízor. Jeho spotreba elektrickej energie rastie podľa veľkosti a počtu funkcií. Vždy si najskôr premyslite, aký veľký televízor do miestnosti naozaj potrebujete a aké funkcie budete naozaj využívať. 

Ak nepotrebujete výkonný počítač, zadovážte si radšej notebook. Ten má výrazne nižšiu spotrebu energie, približne od 25 do 50 W. Zatiaľ čo stolový počítač spotrebuje v priemere 100 W. 

Ako znížiť spotrebu elektriny pri svietení?

  • Na miestach, kde nechodíte často, napríklad komory, chodby bytových domov či šatník, nainštalujte pohybové snímače. Vďaka nim sa svetlo zapne len vtedy, keď sa tam naozaj niekto nachádza. 
  • Na hlavné osvetlenie (v kuchyni, obývačke alebo v detskej izbe) sa okrem LED zdrojov hodia aj kompaktné žiarivky, ktoré oproti halogénovým žiarovkám ušetria takmer 80 % energie.
  •  Pri výbere osvetlenia okrem spotreby zohľadnite aj jeho životnosť. Medzi najúspornejšie a s najdlhšou životnosťou patria LED svietidlá. Sú však aj najdrahšie, preto ich vymieňajte s rozvahou. Najviac sa vám to oplatí na miestach, kde svietite najdlhšie a najčastejšie. Myslite však na to, že osvetlenie má priestor hlavne dostatočne osvetľovať a nie šetriť energiu.

Ako ušetriť pri vykurovaní s elektrinou? 

Existuje viacero spôsobov, ako vykurovať dom elektrinou. Najčastejšie je to pomocou elektrického kotla či podlahovým kúrením. Väčšina odborníkov však odporúča využívať elektrické kúrenie ako doplnkový zdroj tepla. Napríklad ku kotlu na pevné palivo. Vďaka tomu dokážete v interiéri udržiavať rovnakú teplotu. Aj pri tomto type vykurovania sa dá na elektrine ušetriť. Stačí, keď dom kvalitne zateplíte.

Kvalitná izolácia je základ


Správne zateplený dom prináša hneď niekoľko výhod. Okrem toho, že znižuje riziko vzniku plesní, prináša aj zníženie spotreby elektrickej energie na vykurovanie a chladenie, a to až o 60 %. Zateplenie vám tiež pomôže odstrániť tepelné mosty

Hodí sa na to napríklad tepelnoizolačný systém Baumit open, ktorý je ideálny nielen na zateplenie novostavby, ale aj staršieho domu. Je totiž vysoko paropriepustný. Dokáže tak bez zbytočných tepelných strát odbúrať až 20 litrov pary, ktorú za deň vyprodukuje bežná štvorčlenná rodina. 

Pozostáva totiž zo vzájomne zosúladených produktov: 

Cenu materiálu na zateplenie si jednoducho vypočítate pomocou Baumit kalkulátora. Stačí, keď si vyberiete zateplenie podľa podkladu alebo vlastností, ktoré od tepelnoizolačného systému vyžadujete. V štyroch prehľadných krokoch tak získate podrobný prehľad o cenníku. 

Okrem tohto systému u nás nájdete aj ďalšie prepracované tepelnoizolačné systémy. Tie si jednoducho zvolíte podľa izolantu, podkladu či vlastností, ktoré od nich očakávate. Na výber máte napríklad systém Baumit Star, ktorý je zárukou najvyššej kvality. Siahnuť môžete aj po osvedčenej kvalite systému Baumit Pro, s ktorým získate ekonomicky výhodný tepelnoizolačný systém na bežné použitie. 

Pri výbere myslite na to, že môžete vďaka správne zvolenému tepelnoizolačnému systému ušetriť aj na spotrebe elektrickej energie, ktorú by ste inak využívali na vykurovanie. 

Chcete byť v obraze a získať ďalšie tipy, napríklad aj ako ušetriť na energiách? Odoberajte náš newsletter, v ktorom vám prinesieme i rozhovory s inšpiratívnymi hosťami.