< name="google-site-verification" contenmetat="ZAPVNQ0ctPAKy9aOGCmu1DPRbtKmL0FldgJLl6Tw7V8" />

Slovensko

Menu

clear

The White. Exkluzívne bývanie na Spréve

Na ploche bývalého berlínskeho Východného prístavu (Osthafen) s rozlohou viac ako 4 000 m² vznikol nový, exkluzívny obytný dom.

Okrem oblých rohov, žiarivej bielej a balkónov pripomína loď kolísajúcu sa na vlnách aj konštrukcia stavby, ktorá sa ideálne hodí k exkluzívnej polohe pri vode. Tu, medzi štvrťami Friedrichshain a Kreuzberg, majú vďaka rovnoramennému lichobežníkovému tvaru budovy všetci obyvatelia nádherný výhľad na areál berlínskeho prístavu. Objekt „The White“ má svojim vzhľadom pripomínať loď, ktorá kotví v prístave na Spréve. 

Celkom 68 bytov sa rozprestiera na siedmich podlažiach ukončených centrálnym zastrešeným átriom s pavlačovými galériami. Najvyššie poschodie je opticky ustúpené. Po stranách budovy vyčnievajú trojuholníkové balkóny, ktoré boli pri Spréve nahradené lodžiami po celej dĺžke stavby.

The White. Bývanie na Spréve

Hra plochy fasády s vyčnievajúcimi balkónmi navodzuje dojem pohybu.

Zaoblenia fasády ako výzva

Zvláštny vzhľad zakrivených obrysov fasádnych plôch bol realizovaný kombináciou betónových tvárnic a kontaktného tepelnoizolačného systému Baumit. S ohľadom na rôzne požiadavky na zateplenie vnútorných plôch átria a vonkajšej fasády sa ako izolačné materiály použili EPS a minerálna vlna. Voľba rôznych fasádnych omietok a štruktúr podčiarkuje architektonické stvárnenie fasády, ktorá sa na celej svojej ploche predvádza v puristickej, žiarivej bielej.

Veľkou výzvou boli zaoblenia budovy po celej jej výške. Na zateplenie vonkajšej fasády sa použili izolácie z polystyrénu EPS špeciálne upravené aj pre oblé rohy budovy. Izolácie na zaoblenia pre tento objekt boli vyhotovené už pri výrobe v závode z 8 m dlhých polystyrénových blokov a samotná realizácia na stavbe tak mohla prebiehať rýchlo a technicky čisto. 

The White. Bývanie na Spréve

Izolačné dosky na zaoblenia fasády boli vyrobené so zadaným polomerom.

Nadčasová biela

Zateplenie centrálneho zastrešeného, ale nevykurovaného átria, s pavlačovými galériami sa realizovalo z nehorľavej minerálnej vlny, ktorá spĺňa požiadavky na použitie v únikových cestách. Na armovaciu vrstvu sa naniesla univerzálna fasádna omietka, ktorá svojou rovnomernou, jemnou štruktúrou podporuje konvexné a konkávne plochy. Jemne zahladená povrchová štruktúra omietky bola rovnako realizovaná v  bielej farbe. 

The White. Bývanie na Spréve

Centrálne átrium zateplené s minerálnymi izolačnými doskami.

Keďže fasádna plocha mala byť vyhotovená bez viditeľného sokla, bola v  tejto časti použitá zrnitá minerálna ušľachtilá omietka, ktorá chráni fasádu pred odstrekujúcou vodou, a zároveň nijako nenarúša jej ucelenú bielu plochu. Na celej fasáde sa následne realizoval dvojnásobný ochranný náter fasádnou farbou na báze vysoko kvalitnej silikónovej živice. Jeho výhodou je, že kombinuje veľmi dobrú paropriepustnosť s hydrofóbnymi vlastnosťami a má teda menší sklon k znečisteniu v porovnaní s inými fasádnymi nátermi. Na betónové plochy bol použitý fasádny náter s čisto akrylátovým spojivom, ktorý trvalo chráni tieto plochy pred vplyvmi životného prostredia. 

Jasné biele obrysy premyslene prerušujú tmavé prvky okenných rámov a balkónových zábradlí, čo ešte viac zdôrazňuje architektonické napätie stavby. Hra plochy fasády s vyčnievajúcimi balkónmi navodzuje dojem pohybu. 

The White. Bývanie na Spréve

Vďaka rovnoramennému lichobežníkovému tvaru budovy majú všetci obyvatelia nádherný výhľad na Sprévu.

Okenné plochy, ktoré sú rovnako zaoblené, sa výborne hodia k tvarom budovy a podporujú jej plynutie. Zaoblenia pokračujú aj vo vnútri budovy, čo prepožičiava jedinečným bytom s výhľadom na Sprévu zvláštnu atmosféru. 

Informácie o objekte

Miesto, rok: Berlín, 2016
Investor: Wulff Hanseatische Bauträger GmbH, Hamburg
Architekt: Tchoban Voss, Berlín
Realizácia: Gobus Bau GmbH, Berlín
Produkty: Baumit StarSystem Mineral a EPS, Baumit Fascina SEP 02, Baumit MultiContact MC 55 W, Baumit PuracrylColor, Baumit StarColorBaumit PuraColor

Článok bol uverejnený v tlačenom Baumit Magazíne 02-2019.