Bývate v dome? Týchto 5 vecí zvládnete aj bez murára a špecialistu.

Pri stavbe domu, následných opravách a skrášľovaní záhrady si ľudia často nájdu špecialistu, ktorý urobí celú prácu. Je ale veľa vecí okolo domu, ktoré zvládnete aj sami. A to, čo ušetríte, môžete investovať do kvalitnejších a dlhotrvajúcich materiálov. Čo všetko zvládnete aj bez pomoci odborníkov?

Ktorých 5 vecí zvládnete aj bez murára

1. Zvoľte si kvalitný materiál

Skôr ako si objednáte stavebnú firmu, prečítajte si o rôznych druhoch materiálov, ich výhodách a nevýhodách. Aj keď vám stavebná firma poradí, čo si vybrať, je dobré mať prehľad a rozumieť tomu, čo hovoria a čo kupujete. Nenechajte rozhodovanie len na stavebnú firmu. Naštudujte si použitie rôznych druhov materiálov, vypočujte si viacero názorov odborníkov a vytvorte si svoj vlastný názor o tom, aký materiál chcete pri stavbe použiť. Je dôležité, aby ste do úvahy nebrali len cenu produktov ale najmä ich vlastnosti a funkčnosť. Zdravý životný štýl sa týka aj vášho bývania a tak si prečítajte viac o materiáloch, ktoré spravia vaše bývanie zdravším a kvalitnejším.

2. Výber farby aj bez dizajnéra

Ak máte predstavu o tom, ako by mal váš dom vyzerať, nájdite si farbu, ktorá sa vám najviac páči online. Fasáda by sa mala hodiť do okolia domu a zároveň priniesť detaily, ktoré vás odlíšia od okolitých domov. Farba a štruktúra fasády je čerešničkou na torte celého domu. Architektonický štýl môže podporiť alebo naopak pokaziť. Fasáda by mala reprezentovať prostredie, v ktorom je stavba umiestnená, ale aj osobnosť samotného majiteľa. 

Stavebné firmy častokrát prezentujú jednu farebnú možnosť. Chyťte sa však žezla a buďte pri rozhodovaní o vlastnej farbe fasády. Pre ľudí je častokrát problematické vybrať si tú správnu farbu fasády pokiaľ ju nevidia na vlastné oči. V štúdiu Baumit vám však vieme pomôcť. Jednoducho si odfoťte vašu fasádu, vyplňte náš formulár a my vám zašleme rôzne farebné prevedenia. Alebo sa presvedčte na vlastné oči a dohodnite si návštevu v jednom z fasádnych štúdií.

5 vecí, ktorých zvládnete a bez murára

3. Vybudujte si betónový múr alebo plot svojpomocne

Stavba múriku či plotu je finančne pomerne náročná. Nemalú časť finančných prostriedkov môžete ušetriť pomocou kvalitnej predprípravy. Najjednoduchšie vytvoríte múrik pomocou debniacich tvárnic. Tie môžete použiť na vystavanie vyššieho múru. Tvárnice uložte na betónový základ. Na základ aj vyplnenie tvárnic môžete použiť rovnaký betón. Ak betón prejde cez škáry, ihneď ho umyte vodou, inak vám zaschne a už sa ho nezbavíte. Ak sa vám nepáči „industriálny“ vzhľad tvárnic, je potrebné ich povrchovo upraviť. Alebo si ušetrite tieto starosti a vyberte si pohľadové plotové tvárnice.

4. Rýchle betónovanie bez majstra i miešačky 

Osadenie stĺpikov, ukotvenie hojdačiek alebo osadenie obrubníkov nemusí byť už žiadna fuška. Dokonca nepotrebuje ani elektrinu či miešačku. 

Betónovanie bez miešania

  • Vykopte potrebnú jamu ako základ pre stĺpik či ukotvenie hojdačky. Jama má byť o 20 – 30 cm väčšia ako je veľkosť kotveného prvku.
  • Osaďte stĺpik a dno aj steny jamy navlhčite vodou.
  • Do jamy nasypte suchú zmes Baumit FixBeton v hrúbke cca 10 cm a zarovnajte ju murárskou lyžicou. 
  • Následne suchú zmes zalejte predpísaným množstvom vody pomocou krhly. Vodu nechajte vsiaknuť a po cca 1 minúte postup opakujte, pokiaľ nedosiahnete požadovaný rozmer základu.
  • Finálnu vrstvu zahlaďte murárskou lyžicou
Rýchle betónovanie

5. Opravte vašu fasádu 

Plánujete renováciu vašej fasády? Veľa problémov vašej fasády zvládnete opraviť sami. Inšpirujte sa našimi tipmi: 

  • Nečistoty na fasáde očistite čistiacim prostriedkom na fasády a následne naneste dva nátery fasádnou farbou.
  • Fasádu s pieskujúcim alebo kriedujúcim povrchom upravíte nanesením spevňujúceho základného náteru a následne novou fasádnou farbou.
  • Ak sa fasáda odlupuje, oškrabte čo nedrží a naneste na ňu penetračný náter. Na prestierkovanie fasády a nanesenie novej farby alebo omietky je lepšie si zohnať pomoc a to šikovnú partiu fasádnikov. 

Práca odborníkov a murárov je pre mnohých finančne náročná. Zásah odborníkov je pri niektorých činnostiach nevyhnutný. Existuje však niekoľko prác, ktoré zvládnete aj bez ich pomoci. Nebojte sa obliecť si montérky a zašpiniť ruky. Neváhajte sa informovať u výrobcu ako s produktom narábať. Okrem toho, že získate nové cenné zručnosti, ušetrené peniaze za prácu môžete investovať do kvalitnejšieho materiálu.