Ako sa pripraviť na tropické leto? 11 tipov ako prekonať blížiace sa horúce dni

Po zime nedočkavo čakáme na oteplenie a návrat leta. Viac slnečného žiarenia znamená viac vitamínu D, a to pozitívne ovplyvňuje našu náladu. Ale len dovtedy, pokiaľ teploty nedosiahnu extrém a musíme čeliť tropickým horúčavám. 

Ako sa pripraviť na tropické leto

Náš organizmus na vysoké teploty reaguje potením, jednoducho povedané, telo sa potrebuje ochladiť. Ak narazí na svoje limity, vypovie takpovediac službu a dochádza k úpalu. Nezabudnime preto počas horúcich dní sa chrániť pred slnkom, dbajme na ľahkú vyváženú stravu, dostatočný pitný režim a to vrátene minerálnych vôd, ktoré nášmu organizmu dodajú minerálne látky. 

Ale nielen nášmu telu, i našej stavbe doprajme to, čo potrebuje. Práve náš dom, či byt nám môže vytvoriť príjemné prostredie, kde sa môžeme ukryť pred horúčavou.

Ako sa pripraviť na tropiské leto

Zásady pri bývaní počas letných horúčav 

1. Vetrajme hlavne ráno a večer, kedy vonkajšia teplota je nižšia. 

2. Otvorme okná naprieč, aby došlo k lepšiemu prúdeniu vzduchu. 

3. Ráno pred odchodom z domu vyvetrajme a okná zatvorme, stiahnime vonkajšie žalúzie. Nie však úplne, mierne ich vyklopme aby vzduch mohol cirkulovať. 

4. Aj spotrebiče produkujú teplo. Vyhnime sa zbytočne dlhému vareniu a pečeniu. Doprajme si radšej ľahké a rýchle jedlá. Namiesto použitia sušičky vyvešajme bielizeň vonku alebo na balkóne. 

Na letné horúčavy myslíme už pri návrhu domu či rekonštrukcii 

5. Orientácia a tvar domu

Architektúra, tvar domu, ako aj jeho orientácia napomáha k udržaniu lepšej vnútornej klímy. Ak ste si zamilovali veľké presklené plochy, nezabudnite na dostatočné presahy strechy či prekrytie. 

Aká stavba chráni pred horúčavou

6. Keď ťažšie je lepšie

Masívne steny s veľkou objemovou hmotnosťou majú najvýraznejší vplyv na ochladzovanie interiéru. Podľa meraní z výskumného parku Viva, najlepšie obstál betónový dom so zateplením. Pri vonkajšej teplote do 36 °C bola vnútorná teplota len 24 °C. O 6 stupňov celzia menej ako nezateplený dom alebo o 4 - 5 stupňov menej ako drevostavby. Betón predstavuje dobrú akumulačnú masu. To znamená, že teplo z exteriéru zadržiava, ukladá a postupne uvoľňuje späť. 

7. Zateplenie nie je len o tepelnoizolačných vlastnostiach či paropriepustnosti

Zateplenie nám neprináša výhody len v zime. V lete odďaľuje prehriatie stien a tak znižuje náklady na chladenie. Nie je ale jedno, aký typ izolácie si zvolíme. Nepozerajme len na cenu, tepelnoizolačné vlastnosti alebo paropriepustnosť. Vzhľadom na stále teplejšie letá by sme sa mali zamerať aj na ďalšie vlastnosti ako objemová hmotnosť, merná tepelná kapacita a fázový posun. Čo je fázový posun? Čas, za ktorý sa interiér zohreje na vonkajšiu teplotu. Čím je fázový posun dlhší, tým lepšie. Ideálne ak je to až 7 a viac hodín. Pre masívne steny vám dobre poslúži aj zateplenie s EPS alebo minerálnou vlnou. Pre podkrovné priestory, či ľahké montované stavby si vyberme izolácie s vyšším fázovým posunom, napr. drevovláknité izolácie.

8. Vonkajšie žalúzie a tienenie

Pri rodinných domoch už je to skoro samozrejmosť. Pravidlom by sa to ale malo stať aj pri novostavbách bytových domov a taktiež pri rekonštrukcii – dodatočnom zateplení. Ak plánujete zateplenie bytového domu, pouvažujte aj o zabudovaní boxov pre vonkajšie žalúzie. Tie potom môžete osadiť v rámci zateplenia alebo aj neskôr, dodatočne. 

Domy chrániace pred teplom

Foto: Tomáš Manina

9. Nepodceňujme strechu

Hrúbka izolácie do 40 cm už nie je žiadnym prekvapením. Veď strecha môže tvoriť až 40 % z celkových tepelných strát budovy. V poslednej dobe výrobcovia reagujú na zmenu klímy aj novými materiálmi a strechu sa snažia využiť ako akumulačný zásobník chladenia či ohrievania použitím masívnych materiálov. 

10. Svetlé verzus tmavé fasády

Pri vyšších budovách a domoch dlhodobo vystavených slnečnému žiareniu vyberajme radšej fasádne farby zo svetlejších tónov. Fasáda sa nám bude menej prehrievať a tak prirodzene napomôžeme udržiavať chlad v interiéri. 

11. Zelene nie je nikdy dosť

Urobte pokus. Posaďte sa v horúci letný deň pod slnečník a potom pod košatý strom. Kde bude príjemnejšie? Jednoznačne pod stromom. Osaďte do vašej záhrady vhodné stromy, kríky, prírodnú zeleň. V lete sa vám odvďačia príjemnou klímou.

Ako chrániť dom pred prehrievaním

Zdroj: Pixabay