Nivy Tower: Multifunkčná a druhá najvyššia budova na Slovensku

Na konci septembra 2021 sa otvorila druhá najvyššia budova na Slovensku – Nivy Tower. Dokončená mala byť už o niečo skôr, no jej výstavbu ovplyvnila pandémia koronavírusu. Prečítajte si, čo v tomto 125-metrovom zasklenom “mrakodrape” nájdete a kto stojí za jeho vznikom.

Druhá najvyššia budova na Slovensku je multifunkčným objektom

Nivy Tower nie je len druhou najvyššou budovou na Slovensku hneď po Euroves Tower, ale aj moderným multifunkčným objektom. Je súčasťou projektu Stanica Nivy, ktorý sa realizuje v srdci Bratislavy, konkrétne v rýchlo sa rozvíjajúcej a modernej štvrti Nové Nivy. Jeho cieľom je nielen funkčne a esteticky prepojiť starú a novú Bratislavu, ale aj autobusovú stanicu, obchody, tržnicu a miesto, kde si prídete oddýchnuť či zabaviť sa. 

Nivy Tower je ukážkovou modernou stavbou 21. storočia. Pri jej výstavbe i zariaďovaní sa využívali najmodernejšie technológie. Tie majú zaručiť komfort pre všetkých zákazníkov aj ľudí, ktorí budú v najvyššej budove na Slovensku pracovať. Bonusom sú aj okúzľujúce výhľady a flexibilita (finančná, priestorová i časová). 

Za celým komplexom stojí developer HB Reavis, ktorý spolupracoval s britskou architektonickou kanceláriou Benoy a slovenskými architektami zo Siebert + Talaš. Návrh strechy, na ktorej si môžete užívať nielen panoramatický výhľad, vypracovali ďalšie dve architektonické štúdiá. 

Dbalo sa pri tom na výber kvalitných a moderných materiálov, a to nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Architekti sa pri návrhoch pohrali najmä s prvkami brutalizmu. Na mnohých miestach tak „priznali“ stavebný materiál alebo nechali odkryté konštrukcie, či technické inštalácie.

Ekologické riešenia i zelená strecha

Nivy Toweru spĺňa štandardy energeticky úspornej a trvalo udržateľnej stavby. Potvrdzujú to aj prestížne certifikáty Well Building Standard a BREEAM, ktoré sa jej podarilo získať. Pri stavbe i zariaďovaní sa používali len materiály bez formaldehydu a s čo najnižším obsahom prchavých organických látok. 

Dbalo sa aj na to, aby z priestorov zbytočne neunikalo teplo, no stále sa dali prirodzene vetrať a v interiéri sa tak zachovala optimálna vlhkosť. O čerstvý a čistý vzduch sa však stará aj moderná vzduchotechnika. Zamedzuje tomu, aby sa znečistený vzduch dostával späť dovnútra budovy. 

Pri navrhovaní najvyššej budovy na Slovensku sa architekti snažili aj o čo najväčší prísun denného svetla. Umelému osvetleniu sa však, samozrejme, nedá úplne vyhnúť. No aby bolo čo najviac energeticky efektívne, v celom objekte sa použili automatizované LED svetlá. 

A aby nešlo len o ďalší gigant v betónovej džungli, rozhodli sa strechu pokryť zeleňou a vytvoriť na nej komunitnú záhradu. Okrem stromov, kvetov a sezónneho ovocia či zeleniny je však pre návštevníkov pripravený aj bežecký okruh, workoutové cvičiská a detské ihrisko. Môžete si tam prísť kedykoľvek oddýchnuť, posedieť s priateľmi či dokonca aj niečo ugrilovať v netradične situovanej grilovacej zóne.

K projektu „Stanica Nivy“ prispel aj Baumit

Aj Baumit bol jedným z dodávateľov pri výstavbe Nív. Do budovy stanice sme dodávali samonivelizačnú stierku Nivello Quattro a cementový Baumit Poter MG

Samonivelizačná stierka je univerzálna a dá sa použiť na ručné aj strojové spracovanie. Hodí sa do všetkých obytných priestorov, dokonca i do kúpeľní, a môže ísť aj na potery s podlahovým kúrením. 

Cementový poter sa hodí pod všetky finálne podlahy (aj na podlahové kúrenie) a dá sa použiť tiež v garážach a vlhkých priestoroch. Na veľké stavby, akými sú aj Nivy, ho dodávame v sile s kompletným servisom a strojovým vybavením, aby bolo nanášanie čo najjednoduchšie.  

Informácie o objekte 


Miesto, rok:
Bratislava, 2021
Investor: HB Reavis 
Architekti: Benoy, Siebert + Talaš, BDP, 2ka landscape architects, Terra Florida
Produkty: Baumit Poter MG, Baumit Nivello Quattro