Baumit Ionit Painter – aplikácia, ktorá pomáha predstavivosti

Pre vašu lepšiu predstavivosť sme v spolupráci so šikovnými inovátormi vyvinuli aplikáciu Baumit IonitPainter, prostredníctvom ktorej si môžete cez mobil vyskúšať všetky želané odtiene zo vzorkovníka Baumit IonitColor na akejkoľvek stene. Na vývoj aplikácie a prácu s ňou sme sa opýtali tých najpovolanejších – študentov, ktorí stoja za nápadom a realizáciou aplikácie IonitPainter. Na otázky nám odpovedal Igor Kitta, Co-founder.

Ako vznikol nápad vyvinúť aplikáciu na prácu s farbami? 

Za nápadom pomôcky na výber vhodnej farby na vymaľovanie steny stojí môj spoločník Dominik Vagala, ktorý ako šestnásťročný zatúžil po zmene svojej izby a rozhodol sa ju premaľovať. Vtedy si uvedomil, že pre niekoho môže byť výber vhodného farebného odtieňa náročnou úlohou. Začal sa zamýšľať nad tým, ako by sa dalo pomôcť ľuďom v situácii, keď si vyberajú farbu do interiéru prostredníctvom pomôcky v mobilnom telefóne. Prišiel s nápadom vymyslieť aplikáciu, ktorá by umožnila skúšať rôzne farby a odtiene tak, aby čo najvernejšie zachytil aj štýl interiéru. Jednoduchý nápad si však žiadal zhmotnenie v podobe, ktorá bude ľahko dostupná pre všetkých.

Ako aplikácia vznikala a ako dlho ste ju vyvíjali do finálnej podoby v ktorej funguje dnes?

Vývoj trval asi dva roky a nie je ukončený, pretože sa snažíme inovovať aktuálnu verziu a “hráme“ sa s ňou. Každý, kto má niečo spoločné s vývojom aplikácií či programov vie, že tento proces je súbor pokusov, omylov, úspechov aj neúspechov v zložitej spleti úloh. Finálna podoba, v akej sa aplikácia Baumit Ionit Painter používa však má užívateľsky všetky parametre, ktoré sme chceli dosiahnuť. Na jej používanie si stačí aplikáciu stiahnuť do mobilu, odfotiť stenu, ktorú chceme farebne zmeniť a vybrať si zo škály vzorkovníka IonitColor odtieň, ktorý sa do interiéru najviac hodí. Výhodou je potom aj možnosť objednať si rovno farbu, ktorú sme si takto vybrali.

V aplikácii vidíme potenciál na rozširovanie, dopĺňanie ďalších farieb či vzorov, ale aj na nečakané požiadavky, ktoré sa môžu vynoriť v priebehu jej používania.

Stretávali ste sa s nejakými problémami na ceste k dokonalému fungovaniu aplikácie?

V pôvodnej verzii bola aplikácia nastavená na klasické, všeobecné farby, nie tie zo vzorkovníka. Museli sme ju preto upraviť na konkrétny Baumit vzorkovník a priradiť farbám označenia a názvy aby sa zákazník dokázal čo najlepšie zorientovať a vybrať si vo finále tú svoju preferovanú farbu.

Vo vývoji takýchto aplikácií narážate na množstvo problémov, ktoré na ceste k správnemu fungovaniu musíte riešiť. Satisfakciou je potom výsledok, ktorý funguje a spĺňa očakávania klientov aj zákazníkov.

Čo sa vám na aplikácii najviac páči a aké sú na ňu ohlasy?

Páči sa mi, že je aplikácia štýlová a ľahko použiteľná, takže oceňujem najmä užívateľskú jednoduchosť. S jej využitím je ľahké predstaviť si konkrétny interiér doplnený o farbu. Vraciame sa tak na začiatok príbehu, keď si Dominik vyberal farbu pre svoju detskú izbu. Aplikácia je jednoduchá skoro tak, ako hra pre deti. Dokonca máme ohlasy, že sa s ňou rady hrajú aj deti. Tie možno dokážu ovplyvniť rodičov ku kúpe farby dokonca najlepšie.

Aplikácia Baumit Ionit Painter - rozhovo r s vývojármi

Môžeme očakávať aj ďalšie inovácie, vylepšenia či produkty, ktoré by uľahčili výber farieb?

Ako som už spomínal, aplikácia bola vyvinutá tak, že sa dá dopĺňať a inovovať. Rozšírenie o nové odtiene či štruktúry je teda možné. Aj z hľadiska biznisu má potenciál, ktorý vidím napríklad v prepojení aj na zahraničné pobočky či na miesta, kde si produkt môže záujemca rovno kúpiť a vyzdvihnúť.

Zaujímavé bude aj vyhodnocovať obľúbenosť využívania aplikácie, či vytvárať rôzne štatistiky pri dlhodobom využívaní produktu. Môžeme sa tak dostať k zaujímavým dátam, ktoré nám nastavia ďalšie smerovania.

Stručne o spoločnosti ktorá aplikáciu Baumit IonitPainter vyvíjala:

Aplikácia Baumit IonitPainter vznikala spoluprácou dvoch zakladateľov. Podpísali sa pod ňu Igor Kitta a Dominik Vagala. Hlavnou myšlienkou bolo zjednodušiť výber farieb do interiéru a ponúknuť možnosť čo najlepšie si ju v priestore predstaviť. Startup sa môže pochváliť aj medzinárodnými úspechmi a absolvovaním stáží v rôznych startlaboch. Jedným z úspechov, na ktorom postavili aj aplikáciu Baumit Ionit Painter bol Perry Talents Bootcamp v Berlíne, kde svojimi nápadmi zažiarili a tento úspech pretavili do naštartovania svojich aktivít.

Ako aplikácia funguje?

Aplikáciu IonitPainter si jednoducho stiahnete do mobilu. Nájdete ju na App Store alebo na Google Play. Po stiahnutí ju môžete hneď začať používať. Odfoťte stenu, ktorú chcete premaľovať a jednoducho vyberajte odtiene, ktoré sa vám páčia. Vo vzorkovníku nájdete všetky odtiene spektra Baumit IonitColor. Vďaka aplikácii IonitPainter si dokážete lepšie predstaviť zmenu, ktorá sa uskutoční výberom rôznych farieb. Správne zvolená farba dokáže v interiéri doslova zázraky. Môžete sa o tom sami presvedčiť.