Otužovanie – prirodzenosť alebo výstrelok podivínov?

Popularita otužovania alebo plávania v studenej vode súvisí s rastúcim trendom zdravého životného štýlu. Je moderné zdravo sa stravovať, zdravo cvičiť, zdravo žiť. Mnohí si počítajú denné počty krokov, uverejňujú svoje záznamy cyklistických či chodeckých kilometrov. Iní počítajú jouly vo svojej strave, preberajú krabičky s presne nadimenzovanou stravou. Jednoducho, žiť zdravo je in. Momentálna situácia poznačená útokmi Covid-19 ešte viac umocňuje snahu ľudí byť fit - byť odolný a zdravý. 

Otužovanie

Otužovanie „oprášilo“ veľmi starú metódu zvyšovania odolnosti organizmu pomocou chladu. Už pred niekoľko tisíc rokmi sa využívalo pôsobenie chladu ako liečebná metóda. Dnes, vrcholoví športovci po náročných výkonoch rehabilitujú v ľadovej vode. Aj po zraneniach často využívajú kryokomoru. S chladom sa človek učil žiť po tisíce rokov. Až v pomerne nedávnej dobe sme dostali také vymoženosti ako ústredné kúrenie, kvalitné zateplenie obytných priestorov či špeciálne technologické odevy regulujúce telesnú teplotu. To nás rozmaznalo a na chlad akoby sme zabudli. Uvediem jeden jednoduchý príklad. Vždy sa hovorilo, že červené víno sa má podávať pri izbovej teplote. Správna teplota pre servírovanie červeného vína je 15 až 17 stupňov Celzia. Ťažko si však dnes predstaviť príjemný večer pri takejto teplote, hoci aj s pohárom vína. A naozaj, nie je to tak dávno, keď toto bola štandardná izbová teplota. Dnes, keď máme doma 21 stupňov, častokrát siahame na reguláciu kúrenia. Napriek tomu doba, kedy sme žili s chladom bola omnoho dlhšia ako terajšia „teplá doba“. A organizmus človeka si lepšie pamätá tú dlhšiu dobu. Preto je otužovanie prirodzené a nemusí byť len výstrelkom podivínov. 

Stretnutie s dámou na jazerách

Mnohí sa ma pýtajú ako začať? Návodov je okolo nás veľa. Ak ich budete dodržiavať a budete pri tom vytrvalí, úspech sa dostaví. Ja mám osobnú skúsenosť, ktorá je založená na vývoji doslova od detstva. Vo veku asi sedem rokov som začal trénovať plávanie. Pomery boli vtedy skromnejšie a do neskorej jesene sme plávali v otvorenom bazéne v Dimitrovke. Bazén bol síce vyhrievaný parou z chemickej fabriky, ale šatne tam boli drevené a chladné. Tam asi vznikali základy mojej otužilosti. Neskôr plávanie nahradilo intenzívne potápanie. Výstroj sme mali jednoduchý, oblečenie neizolovalo príliš voči chladu. To bol ďalší príspevok k môjmu vzťahu ku chladu. Ďalší šport, ktorému som sa intenzívne závodne venoval bol jachting. Okruhový jachting na malých plachetniciach, kde je posádka neustále zalievaná studenou jazernou vodou. Takže často som celé dni trávil v mokrom oblečení. Od detstva som tiež pravidelne chodieval do sauny. Postupne som zistil, že sa obliekam výrazne menej ako väčšina ľudí. Keď začalo byť plávanie v studenej vode pred rokmi populárne, bolo pre mňa prirodzené, že som sa začal chodiť kúpať do chladnej vody. U mňa to bolo vyslovene prirodzené a jednoduché. Impulzom pre aktívne plávanie v studenej vode bol pre mňa jeden konkrétny zážitok. V zime v Senci na jazerách som raz stretol známu, dámu v zrelom veku, ktorá sa už dlho venovala plávaniu v studenej vode. Spolu sme sa rozprávali - ona pri tom plávala vo veľkom otvore v ľade a ja som sa pri nej korčuľoval... 

Ako začať s otužovaním?  

Ak by som mal odpovedať na otázku ako začať s otužovaním, moja odpoveď nebude jednoznačná. Tak, ako som popísal svoju osobnú skúsenosť, môžu začať deti, prípadne veľmi mladí ľudia. S našimi deťmi sme začínali podobne ako ja, s plávaním a jachtingom. So saunovaním začali asi od štyroch rokov a dodnes športujú pomerne intenzívne. Jeden syn chodí plávať aj do studenej vody. Druhému otužovanie v zmysle plávania v ľadovej vode nevyhovuje. Je otužilý a odolný, ale ľadová voda nie je pre neho vhodná. To je zároveň príklad toho, že plávanie v ľadovej vode nie je úplne pre každého.  

Otužovanie

Pre dospelých, ktorí chcú začať s otužovaním mám bežné rady, ktoré sa dajú nájsť v literatúre na internete: 

  • Začať treba pri sprchovaní, postupne predlžovať studenú fázu a skracovať pobyt pod teplou sprchou.  
  • Snažiť sa menej obliekať, ale len tak, aby ste pociťovali len malý diskomfort z toho, že vám je chladno, nie zima. To sa bude postupne meniť v prospech chladu.  
  • Plávať treba chodiť už v lete, a to aj vtedy, keď nie je ideálne počasie. Rozhodujúci je koniec leta. Voda v jazerách začína chladnúť. My chodíme aspoň dvakrát do týždňa. Ako chladne voda, postupne skracujeme pobyt vo vode. V prvom roku je približné pravidlo dĺžky pobytu vo vode nasledovné: koľko stupňov má voda, toľko minút v nej buďte. Takže na jar sa pobyt bude zase predlžovať.  
  • Ďalšie leto neprestávajte so studenou sprchou, snažte sa prejsť len na studenú. Mimochodom, pokožke to veľmi prospieva, keď ju trvalo neodmasťujeme teplou vodu kombinovanou s mydlom. Obliekajte sa menej, trávte veľa času vonku aj v nepriaznivom počasí. 
  • Od druhej jesennej sezóny môžete skúsiť postupne predlžovať pobyt v studenej vode.  

Pri samotnom plávaní dodržiavajte tieto zásady:  

  • Pred vstupom do vody sa rozcvičte, poklusom prekrvte organizmus, nemáte sa prehriať ani spotiť, len dobre prekrviť.  
  • Vyzlečte sa do plaviek a v nich si ešte pocvičte a pobehajte.  
  • Do vody vchádzajte pomaly, ale rázne, nestojte zbytočne po kolená, po pás vo vode. 
  • Odporúčam pomalé plávanie prsiarskym štýlom. Niekedy môžete po čase pociťovať tuhnutie šije. Pomáha na chvíľu sa obrátiť na chrbát a plávať len nohami. Hlavu neponárajte, mnohí nosia aj do vody čiapku pletenú, prípadne neoprénovú. Spočiatku budete cítiť chlad na celom tele, snažte sa dýchať zhlboka a uvoľnene.  
Otužovanie

Riaďte sa vlastným pocitom 

Znakom, že postupujete s otužovaním dobre je, že čoraz rýchlejšie po ponorení do vody budete schopný dýchať uvoľnene. Po čase sa pocit intenzívneho chladu zmení na vcelku príjemné ihličky a prejde až do pocitu akoby bola voda až teplá. Stále sa snažte byť uvoľnený. Nesnažte sa prekonávať rekordy, alebo s priateľmi súťažiť, kto vydrží dlhšie. Je to absolútne individuálna disciplína, každému vyhovuje niečo iné. Riaďte sa vlastným pocitom.  
Po vyjdení z vody vidím často chybu, že otužilca víta niekto z tylového zabezpečenia s hrubým županom. To je veľká chyba. Najprv je potrebné cvičením, poklusom začať prehrievať telo ešte v plavkách. Postupne sa počas pohybu utierajte a až neskôr sa začnite obliekať, za neustáleho pohybu. Pozor na rýchle pohyby s väčšou záťažou – hrozí riziko natiahnutia stuhnutých šliach a svalov. Potom sa poutierajte (na chlade telo rýchlo vyschne), oblečte sa stále nie príliš hrubo. Neprestávajte sa hýbať, po asi dvadsiatich minútach po vyjdení z vody sa  oblečte teplo, stále sa hýbte. Niektorí pijú teplý čaj, ja to neodporúčam. Viacerí otužilci hovoria, že je normálne, že ich po oblečení „vyklepe“. Ja takú triašku nezažívam. Často ju vídam u  tých, ktorí idú z vody rovno do toho teplého županu.  

Priateľka v kožuchu vám nepomôže 

Dôležitá zásada je, nechoďte do studenej vody sami. Podľa mňa nestačí, ak bude niekto na brehu, ale mali by ste byť aspoň dvaja vo vode. Priateľka v kožuchu na brehu v prípade potreby nepomôže. Ale nemusíte mať obavy, určite nebudete pri jazere sami, teda ak sa nebudete kúpať v Hincovom plese. Na Zlatých pieskoch a Draždiaku chcem v zime otvoriť sieť bufetov, toľko tam chodí plávať ľudí. (Hľadám zmrzlinára na plný úväzok, keby ste o niekom vedeli.) 

Otužovanie_plávanie

Prečo sa chodím kúpať do studenej vody? 

Priaznivých účinkov na telo nájdete na internete veľmi veľa. Ja cítim, že moje telo je odolnejšie, som málokedy chorý. A dôležité pre mňa je, že ušetrím na oblečení. Mojim zimníkom je baloniak, aj ten som už dlhšie na sebe nemal.  

Text: Peter Tomasch, Baumit Slovensko 
Foto: Archív PT a Baumit 
Článok vyšiel v tlačenom Baumit Magazíne 02/2020