Ako si vyrobiť betónový stolček

Láka vás predstava, že si sami niečo zhotovíte z betónu, napríklad stolček? Tak smelo do toho.

Betónový stolček

Betónový stolček bude krásnym a jedinečným doplnkom u vás doma. Vďaka hotovej betónovej zmesi Baumit už nemusíte pridávať piesok, ani štrk, stačí len doliať vodu. 

Čo budeme potrebovať

  • Drevené tyče priemeru 3 - 4 cm, dĺžka 150 cm, 2 ks
  • Priamočiara píla
  • Bezfarebný lak na drevo (napr. Lak V 1220)
  • Ohybná plastová nádoba, dno s priemerom cca 27 cm
  • Nalepovacie penové písmenká
  • Sekundové lepidlo (napr. Loctite Perfect Pen)
  • Lepiaca páska, doštičky na vypodloženie nôh
  • Vedro na zamiešanie betónu, murárska lyžica, voda
  • Betónová zmes Baumit Betón B20, 25 kg balenie, minieme cca 12 kg)
  • Krížový laser (na zmeranie zarovnania nôh)
  • Papierová lepiaca páska
  • Biela farba na drevo
  • Plochý štetec

Náš Tip na začiatok: Formu na odlievanie si radšej vyberajte z mäkšieho plastu, ako z tvrdého, aby ste odliatok ľahšie vybrali. A hlavne nič neunáhlite. Ak by ste z nedočkavosti chceli odliatok vybrať z formy skôr, ako poriadne zatuhne, mohol by sa vám rozpadnúť.

Pracovný postup krok za krokom

Pílenie nôh

1. Pílenie nôh
Drevené tyče napílime na rovnaké dĺžky pomocou priamočiarej píly. Dĺžka nôh by mala byť cca 50 cm.

Lakovanie nôh

2. Lakovanie nôh 
Napílené drevené nohy natrieme lakom na drevo v dvoch vrstvách. 

Lepenie písmenok

3. Nalepenie písmeniek
Zvnútra plástovej nádoby prilepíme penové písmenka. Najskôr si narysujeme čiaru po obvode plastovej nádoby, podľa ktorej ich budeme lepiť.  Písmenká lepíme zrkadlovo pomocou sekundového lepidla. Tie, ktoré sa nedajú zrkadlovo otočiť, prilepíme lícovou stranou.

Vloženie nôh

4. Vloženie a zaistenie nôh
Do plastovej nádoby vložíme nalakované drevené nohy v rovnakých vzdialenostiach. Medzi drevené nohy a kraj plastovej nádoby vložíme rovnako hrubé doštičky, aby sa nohy nedotýkali kraja. Drevené nohy sa nesmú dotýkať dna, takže ich podložíme aj tam. Prilepíme ich páskou o nádobu, pre lepšie zaistenie podložíme nohy ešte pokrčeným papierom a potom zo dna doštičky vezmeme.

Príprava betónovej zmesi

5. Príprava betónovej zmesi
Do vedra nalejeme vodu a pomaly vysypeme betónovú zmes Baumit Beton B20. Poriadne premiešame.  Zmes musí byť strede hustá, aby sa dala liať.

Vylievanie betónu

6. Vylievanie betónu
Pomocou murárskej naberačky betónovú zmes postupne vylievame do plastovej nádoby, zakaždým utrasieme, aby  vzduchové bublinky vyšli na povrch a tiež aby sa betón všade dobre rozlial.

Tuhnutie betónovej zmesi

7. Tuhnutie betónovej zmesi
Betón vylievame po bod, ktorý sme si dopredu na nádobe vyznačili. V našom prípade to bolo 10 cm od dna nádoby. Nádoba musí byť na rovnom povrchu. Necháme tuhnúť minimálne 24 hodín.

Ztuhnutý stolček

8. Výber odlietku
Po stuhnutí začneme jemne uvoľňovať odliatok od nádoby. Najskôr uvoľňujeme okraje, potom jemným pobúchaním po nádobe uvoľníme celý odliatok. Písmenká ktoré zostali prilepené na odliatku, vyberieme malým špicatým nožíkom.

Zameranie nôh

9. Zameranie nôh
Stolček postavíme na nohy a necháme ešte aspoň deň tuhnúť. Medzitým si môžeme zamerať rovinu nôh, s pomocou krížového lasera.  Laserovú čiaru nakreslíme na nohy a odpílime (cca 5 cm odpílime, dĺžka nôh zostane cca 38 cm).

Domaľovanie

10. Natieranie nôh
Asi 15cm od zeme oblepíme nohy papierovou lepiacou páskou a po pásku ich natrieme bielou farbou. Budeme potrebovať 2 až 3 vrstvy farby. Zospodu nôh prilepíme ochranný filc.

Výsledok

A máme hotovo! Vyrobte si aj vy krásny nový doplnok ku vám domov. S betónovou zmesou Baumit Beton B20 nemusíte iba betónovať základy, ale môžete ho použiť aj na výrobu stolčekov, kvetináčov alebo iných interierových či záhradných dolnkov. 

Fantázii sa medze nekladú.

Betónový stolček