Facelift pre jednu vežu

Že výsledkom transformácie povojnovej architektúry môžu byť neobyčajné architektonické riešenia, dokazuje španielska kancelária architektov Ruiz Barbarin Arquitectos v Madride so svojím projektom. Architekti prestavali výškovú budovu postavenú v roku 1968 na administratívnu centrálu ILUNION – španielskej skupiny spoločností pre integráciu ľudí s postihnutiami.

Pôvodný zovňajšok studenej betónovej opachy malo zjemniť stvárnenie fasády, ktorá reprezentuje korporátny dizajn Ilunion. Denne viditeľná pre tisíce vodičov sa výšková budova stala skutočným orientačným bodom pri diaľnici M30. V spolupráci so španielskou stavebnou firmou ACR, ktorá sa špecializuje na veľké projekty termickej sanácie s ETICS, sa tímu architektov podarilo zdanlivo nemožné: transparente pôsobiace, neustále farebne sa meniace stavebné teleso, ktoré sa mení podľa osvetlenia a denného času. 

Veža

Pôvodný stav a Torre 30 vo výstavbe

Zateplenie predovšetkým

Sanácia administratívnej budovy so 14 poschodiami, ktorá sa v súčasnosti nazýva Torre 30, zahŕňala predovšetkým novú úpravu fasády. Prvým krokom na Torre 30 bola realizácia tepelnoizolačného kontaktného systému. Vnútorná fasáda tvorí prvý obvodový plášť budovy, ktorej dekoratívna vrstva vytvára vzor s pixelovým efektom. Farebné pixely prevzaté z korporátneho dizajnu značky Ilunion križujú budovu vo vodorovnom a zvislom smere. Ich vzhľad sa mení podľa uhla pohľadu.




Opláštenie

Torre 30 vo výstavbe. Cez dierovaný vonkajší plášť presvitá pestrá pixelová fasáda

Už zakrytá

Stavba okrem toho získala dodatočný vonkajší plášť. Obopína celú budovu ako polotransparentný obal. V dennom svetle pôsobí výšková budova ako monumentálny objekt, v noci je viditeľná osvetlená žltá vnútorná vrstva za vonkajším plášťom. Vonkajšia fasáda pozostáva z viac ako tisíc kovových plechov, ktoré znižujú priame slnečné žiarenie do budovy až o 60 %. 

Zakrytá veža

Torre 30, Madrid Španielsko; dokončené August 2016

Viac svetla

Osvetlenie tvorí integrálnu súčasť oboch obvodových plášťov budovy a prepožičiava Torre 30 nezvyčajnú dynamiku. Zatiaľ čo sa budova v dennom svetle ukazuje ako masívny a matný objekt, vnútorné osvetlenie v noci vytvára vizuálnu fúziu s vonkajšou fasádou. 

Svetlo

                                                                           V noci žiari svetlo rozsvietená fasáda cez vonkajší plášť

Skutoční partneri

Architekt Antonio Ruiz Barbarín si o projekte myslí: „Nano technológia otvára nové riešenia pre výzvy, s ktorými nás konfrontuje stavebníctvo každý deň. V tomto zmysle je spoločnosť Baumit príkladom poukazujúcim na budúcnosť. V prvom rade si na spolupráci s Baumit ceníme technickú podporu, na ktorú sme sa od začiatku mohli spoľahnúť, ako aj priebežné riešenie problémov, ktoré sa vyskytli v tejto prvej fáze. Po druhé je to istota, ktorú nám dáva Baumit počas realizácie projektu najavo tým, že neustále kontroluje technickú kvalitu.“

Antonio Ruiz Barbarín

Architekt: Antonio Ruiz Barbarín Ruiz Barbarín Arquitectos
Fotografie: Imagen Subliminal a Gabriel A. Martín
Stavebná firma: Grupo ACR Rehabilitación
Produkty Baumit:  Baumit ProSystem so StarContact, NanoporTop, NanoporColor v 12 farbách