star_border

Vápennocementové omietky na ručné spracovanie: Ako ich nanášať? 

Vápennocementové omietky sa vyznačujú vyššou pevnosťou a variabilným využitím. Hodia sa do obývačiek, kuchýň, kúpeľní aj do garáží. Nahrubo stiahnuté ich môžete dať i pod keramický obklad. Nanášajú sa jednoducho, len treba zvoliť správnu skladbu omietkového systému. Ako s nimi pracovať?

Výhody ručných vápennocementových omietok 

Aj ručné omietky majú stále svojich priaznivcov. Obľubujú ich najmä fanúšikovia precíznej remeselnej práce. Ručné vápennocementové omietky sú ideálne pre rekonštrukcie (na staré murivo) a na menšie plochy, ale aj pre novostavby. Na povrchu vytvárajú tradičnú jemnú štruktúru, ktorá sa hodí do každého interiéru aj exteriéru. Navyše sú vhodné aj do miestností zaťažených vlhkosťou ako sú kúpeľne či garáže. 

Vápennocementové omietky Baumit na ručné spracovanie

Baumit MVR Uni je jednovrstvová omietka so zrnitou štruktúrou. Nanášať ju môžeme v jednom alebo viacerých krokoch až d hrúbky 3 cm. Zrnitosť omietky je 1 mm. Baumit Jadrová omietka je vhodná hlavne pre rekonštrukcie starších budov a na vyrovnávanie väčších nerovností stien až do 4 cm. Na omietku treba naniesť ešte štukovú omietku.

Na čo si dať pozor pri nanášaní vápennocementovej omietky?

  • Uistite sa, že je podklad suchý, pevný, nezamrznutý, nosný,  bez trhlín a nie je na ňom niečo, čo by zabránilo priľnutiu omietky k podkladu, napríklad nános prachu, uvoľňujúce sa časti. 
  • Omietajte len pri teplote vzduchu a podkladu vyššej ako 5 °C a nižšej ako 30 °C. Teplotu vždy merajte na povrchu podkladu a udržujte ju stabilnú aj počas prvých dní schnutia.
  • Čerstvo nanesenú vápennocementovú omietku chráňte pred príliš rýchlym vysychaním. Na fasáde napríklad pomocou ochranných sietí proti slnku a vetru. V prípade potreby omietku počas schnutia niekoľkokrát mierne navlhčite. Ak bude vlhkosť v miestnosti príliš vysoká a teplota nízka, počítajte s tým, že bude omietka tuhnúť dlhšie. 
    Takisto nezabudnite, že pred nanášaním ďalšej vrstvy, napríklad štukovej omietky, musíte nechať základnú podkladovú vrstvu omietky vyschnúť. Na jeden milimeter omietky počítajte s minimálne jedným dňom.*
    *Platí pre teplotu vzduchu 20 °C a relatívnu vzdušnú vlhkosť menej ako 65 %. 
  • Keďže podmienky na stavbe či pri rekonštrukcii môžu byť rôzne, odporúčaný pracovný postup vždy prispôsobte svojim potrebám. Takisto vždy dodržiavajte aktuálnu technickú dokumentáciu (napríklad technický list či dodatočné technické informácie), ktorá je priložená k produktom.

Čo budete pri nanášaní vápennocementovej omietky potrebovať? 

Náradie
  • veľké vedro alebo iná nádoba na maltu
  • elektrické miešadlo
  • murárska lyžica
  • hliníková lata
  • antikorové hladké a zubové hladidlo
  • Omietková lata (h-profil)
Materiál  
Baumit Kalkulátor

Kalkulácia materiálu

Vyberte si vhodné riešenie pre vaše omietky a vytvorte si základný rozpočet spolu s potrebným množstvom materiálu či príslušenstva.

Ako omietať s vápennocementovou omietkou? 

V prípade nového muriva môžete omietku Baumit MVR Uni nanášať priamo na podklad. V prípade rekonštrukcie alebo použitia Baumit Jadrovej omietky vždy najprv naneste na podklad Baumit Prednástrek.

1. Zamiešajte omietku

Obsah vreca vápennocementovej omietky zmiešajte vo vhodnej nádobe na maltu s predpísaným množstvom vody. Zmes dobre rozmiešajte elektrickým miešadlom na hmotu plastickej konzistencie. V závislosti od počasia (teploty či vlhkosti) máte na prácu s namiešanou omietkou 30 až 45 minút.

2. Osadenie omietkových profilov 

Pred nanesením novej vápennocementovej omietky odporúčame osadiť na všetky nárožia a ostenia okenných a dverných otvorov vhodné omietacie lišty a rohové profily. Okrem vystuženia omietky na nárožiach vám uľahčia omietanie a nanesiete vďaka nim rovnomernú vrstvu omietky. 

Na okenné parapety osaďte komprimačnú tesnicu pásku, aby ste zabránili prenikaniu vody. Expanzia pásky by nemala byť väčšia ako 2 - 3 mm a mala by byť odolná proti nárazovému dažďu a vetru. 

3. Naneste omietku na ostenia okien a dverí 

Vápennocementovú omietku Baumit MVR Uni najprv naneste na podklad ostení murárskou lyžicou. 

4. Zahlaďte ju 

Čerstvo nanesenú omietku potom stiahnite do roviny antikorovým hladidlom. Prácu vám uľahčia osadené omietniky a rohové profily

5. Zopakujte kroky 3. a 4. 

Rovnaký postup zopakujte na všetkých ostatných povrchoch ostení.

6. Naneste vápennocementovú omietku na steny

Po dokončení ostení naneste omietku murárskou lyžicou alebo antikorovým hladidlom rovnomerne na ostatné steny. Dbajte pritom na vlastnú bezpečnosť. Ak budete pracovať vo výške viac ako 3 metre, zadovážte si pracovné lešenie.

7. Prebytočnú omietku stiahnite hliníkovou latou 

Nanesenú omietku stiahnite do roviny latou (h-profil). Latu stredným tlakom ťahajte smerom zdola nahor. Hrúbku omietky vám vymedzujú vopred nanesené omietniky.

8. Očistite hliníkovú latu 

Latu ešte budete potrebovať, takže všetok materiál, ktorý na nej zostal, zoškrabte.

9. Zdrsnite základnú vrstvu vápennocementovej omietky  

Ďalšie kroky omietania závisia od vašej finálnej predstavy vzhľadu povrchu stien. Ak ste sa rozhodli naniesť ešte štukovú omietku, podkladovú omietku musíte nahrubo stiahnuť do roviny alebo vodorovne zdrsniť. Pred nanesením ďalšej vrstvy musí omietka dostatočne vyschnúť, najmenej jeden deň na milimeter hrúbky.

10. Vystužte rohy armovacou sieťkou

Aby ste predišli tvorbe trhlín v omietke, vložte do všetkých rohov okenných a dverových otvorov diagonálnu výstuž. Postačia vám pásy armovacej sieťky s rozmermi približne 50 x 30 cm.

11. Zatlačte výstuž do omietky 

Pomocou zubového hladidla (10 mm) zľahka zatlačte pás armovacej sieťky do čerstvo nanesenej omietky, tak aby nebol viditeľný. Výstuž omietky by mala byť vo vrchnej tretine celkovej hrúbky omietky. Ak budete nanášať štukovú omietku, výstuž aplikujte až do tejto vrstvy.

12. Nanesenie štukovej omietky 

Štukovú omietku naneste ručne na dostatočne vyzretú vápennocementovú omietku s nahrubo stiahnutým povrchom. Štukovú omietku nanášajte na podklad antikorovým hladidlom v rovnomernej vrstve. Povrch omietky nechajte mierne zavädnúť a zahlaďte filcovým alebo penovým hladidlom. V prípade potreby povrch priebežne vlhčite vodou. 

Prihláste sa do nášho newslettera a majte pravidelný prehľad o novinkách zo sveta stavebníctva aj architektúry. Čakajú vás rozhovory so zaujímavými osobnosťami aj praktické rady pre stavbárov či domácich majstrov.