Kráľovský šport - lukostreľba

O tom, že „baumiťáci“ nie sú len profesne a odborne zdatní, ale vedia svoj voľný čas využiť zaujímavo a  zmysluplne, ste sa už mohli presvedčiť na rôznych súťažiach, najmä športového charakteru – beh, bowling, golf, tenis, cyklistika, otužovanie... V poslednom období nám situácia neumožnila realizovať sa v oblasti skupinového športovania, možno práve preto sme mali viac možností a času pre náš individuálny rozvoj. Lukostreľba určite patrí k tým druhom športu, ktorý v sebe spája nielen športový výkon, ale tiež presnú mušku, sústredenie sa, pokoj, rovnováhu, precíznosť...

Lukostreľbe sa už pár rokov venuje aj náš kolega, obchodný zástupca pre Bratislavu Ferdinand Nagy, ktorého všetci voláme familiárne Nandy. A keď som si ešte donedávna myslela, že stačí dobrá muška, luk a pár šípov, Nandy ma pomerne rýchlo vyviedol z môjho omylu. Na naše dohodnuté stretnutie (ako sa na správneho obchoďáka patrí) neprišiel s prázdnymi rukami. Priniesol so sebou dva zo svojich lukov, množstvo šípov a veľa dôležitých doplnkov. Po jeho odchode som bola opäť raz múdrejšia aj v oblasti, ktorá si môže získať mnohých z nás. Poďme ale pekne po poriadku.

Lukostrelba

Olympijská verzus inštinktívna streľba 

Ako mi Nandy hneď na úvod povedal, je rozdiel, keď sa pre lukostreľbu rozhodujete, či si vyberiete olympijskú streľbu alebo inštinktívnu streľbu. Rozdielov je hneď niekoľko, a to nielen vo výbave a doplnkoch, ale aj v samotnej streľbe. Pri olympijskej streľbe sa strieľa na vopred určenú vzdialenosť na 2D terč. Okrem moderného luku potrebuje strelec aj zameriavač a stabilizátor. Nandy začínal pred takmer desiatimi rokmi práve s olympijskou streľbou. Zúčastnil sa aj majstrovstiev SR v halovej lukostreľbe na 18 m. Bolo to však aj o čase, ktorý tomuto koníčku mohol a chcel venovať. Tréning 3 a viackrát do týždňa je štandardom. Dnes sa venuje najmä streľbe inštinktívnej, pri ktorej sa strieľa na 2D aj 3D terče, pohyblivé a lietajúce terče z tzv. holého luku (bez zameriavača či stabilizátora). Tento štýl lukostreľby sa dá robiť aj individuálne a doma, ak má človek pri dome pozemok, najmä ak nemusí vašu účasť na súťaži zdobiť zakaždým víťazstvo. Aj v tomto druhu športu platí, že tréning robí majstra. V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že bez finančných prostriedkov to nejde. Či už je to samotná výbava lukostrelca, štartovné na súťažiach, členské poplatky v kluboch.

Lukostreľba je jednou z najstarších ľudských činností a zároveň je to najstaršia strelecká aktivita, lovecká aktivita, moderný strelecký olympijský šport a skvelá aktivita na relax, meditáciu a vlastné duševné sebapoznávanie a sebaovládanie. Lukostreľba, dovolím si tvrdiť, je technicky najťažší a zároveň najelegantnejší zo všetkých streleckých športov vôbec, pretože oproti iným strelným a palným zbraniam luk, aby vytvoril energiu, treba ho fyzicky napínať a toto rastúce napätie aj udržať, nezastaviť a pritom mať jednu ruku pevnú, aby sa dalo presne zamieriť a udržať výstrel, druhú mať dokonale uvoľnenú a to všetko v dokonalej koordinácii vždy rovnako zopakovaných pohybov – skrátka dosť veľa vecí sa odohrá vo veľmi krátkom čase. Čoraz viac ľudí si nachádza cestu k tomuto kráľovskému športu, s ktorým je možné začať prakticky v každom veku. Ľudia v ňom nachádzajú predovšetkým možnosť aktívneho relaxu v prírode a zároveň rozvíjajú svoje telesné a duševné schopnosti, ako je to napríklad pri joge. Pre mnohých je lukostreľba skutočne ako droga, bez ktorej dlho nevydržia, pritom je to úplne v poriadku, akurát že stojí veľa času, kým sa strelec naučí strieľať a ešte viac to udržať a zlepšiť. Je to spôsob ako posúvať svoje možnosti a hranice ďalej, ako objavovať seba samého a naučiť sa ovládať svoje telo i myseľ.
Ing. Michal Velčík - Športová lukostreľba

Lukostreľba

Výber luku 

Lukov existuje niekoľko typov a ich výber závisí najmä od preferencií strelca. Čo sa týka dĺžky, každý, kto sa na lukostreľbu dá, bude strieľať z tak dlhého a silného luku, ako prináleží k jeho výške a možností strieľania. A aj keď je niekto pravák, neznamená to automaticky, že bude strieľať pravou rukou. Ja som praváčka, a dozvedela som sa, že ak by som sa na lukostreľbu dala, strieľala by som ľavou rukou. Jednoduchým testom Nandy zistil, že moje ľavé oko je silnejšie, teda vodiace. A čo sa týka samotného materiálu luku, môže byť zhotovený z jedného kusu dreva, bez streleckého oka, z kompozitných materiálov – možností je opäť niekoľko. Tie moderné na mňa pôsobili priam ako zo Star Treku. 

Šípy a príslušenstvo 

K luku patria šípy a rôzne príslušenstvo. Vedeli ste, že každý lukostrelca má nielen luk, ale aj šípy „ušité“ priamo na mieru? Aj podľa ich „správnej“ dĺžky sa po súťaži vrátia šípy k svojmu majiteľovi. Šípy sú z rôznych materiálov (drevené, duralové, karbónové a pod.), prípadne aj s vymeniteľnými hrotmi. K povinnej výbave patria tetiva, vosk, vyťahovátko na šípy (keď sa zasekne v tvrdom terči), brašna na šípy, rôzne chrániče a ďalšie. Na ukážku Nandy na našej záhrade vystrelil pár šípov, a aj keď sme ich ľahko našli, v teréne počas súťaže to nie je vždy také jednoduché. Dozvedela som sa, že sa na hľadanie terčov v teréne používa tzv. hľadačka šípov.

Lukostrelba

Nandy bol členom Slovenského lukostreleckého zväzu. Aj keď sa lukostreľbe momentálne venuje len sezónne, môže sa zúčastniť rôznych súťaží, ktoré sa častokrát konajú v prostredí, ktoré k lukostreľbe patrí

Lukostrelba

A aj keď si luk môže zaobstarať ktokoľvek z nás, je dobré si pamätať, že luk je zbraň

Nie je to len o výbave, ale aj o kondícii 

Ak by si niekto myslel, že lukostreľba je statický šport, ktorý sa športom ani nemôže nazývať (mimochodom pred rozhovorom som si to myslela aj ja), mýli sa. Počas tréningu strelec vystrelí aj 250 šípov, to znamená 250 x pohyb a sila pri napínaní luku. Skúšali ste to už aspoň raz? Nie je to také ľahké, ako to vyzerá. Silnejšie ramená znamenajú presnejšiu streľbu, ale aj viac trénovania. Bez rozcvičky zameranej na strečing počas tréningov, ktorá vyvažuje namáhanie svalových partií pod lopatkou, kĺbov, šliach a úponov, by to nemuselo dopadnúť dobre. Na 3D súťaži strelec nachodí aj 10 – 12 km, podľa toho, koľko terčov je na súťaži rozostavaných. A  to jednak zo zdravotného hľadiska, a jednak z hľadiska športovo-technického. Rozcvička má pre strelca aj určitý psychologický význam, kedy sa stáva neoddeliteľnou súčasťou až rituálom prípravy na strieľanie, sústredenie a mentálnej prípravy na výkon.  
Okrem sily v ramenách je z toho fyzického dôležitý základný postoj. Každý správny výstrel sa začína od postoja, pokračuje správnym úchopom tetivy a úchopom luku. K samotnej technike streľby sme sa síce v rozhovore s Nandym dostali, ale o tom možno niekedy nabudúce. 

Text: Beáta Badiarová
Foto: Archív F. Nagy
Text vyšiel v tlačenom Baumit Magazíne 2021/1