Vyberáte stavebnú firmu? Na toto si dajte radšej pozor!

Rozhodujete sa pre stavebnú firmu? Ak chcete, aby sa splnili vaše plány o vysnívanom bývaní, s výberom sa neponáhľajte. Informujte sa o možnostiach, prečítajte si recenzie, opýtajte sa známych. Vyberte si firmu, ktorej môžete dôverovať. Stavba vysnívaného domčeku si však vyžaduje množstvo trpezlivosti, komunikácie a času. Aby sa váš stres znížil, dajte si pri výbere pozor na niekoľko dôležitých faktorov. Ako rozpoznať kvalitnú stavebnú firmu od neprofesionálov?

Vyberáme stavebnú firmu

1. Nenechajte sa oklamať nízkou cenou

Pri stavbe rodinného domu alebo rekonštrukcii bytu má málokto peniaze naviac, a tak sa snaží ušetriť, kde sa dá. Netreba však zabúdať, že čím kvalitnejšiu a precíznejšiu prácu stavebná firma odvedie, o to dlhšie vám bude dom slúžiť bez ďalších opráv.

Pri lacnejších stavebných firmách myslite na to, že aj tieto firmy musia niekde ušetriť. Môže sa stať, že firma nezamestnáva kvalifikovaných odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami alebo bude pracovať mimoriadne rýchlo, aby stihli čo najviac zákaziek za čo najkratší čas. Ak sa so stavbou ponáhľate, môže to byť výhodou. Avšak ak s niečím nebudete spokojní alebo budete chcieť počas stavby niečo meniť, môže sa stať, že na to jednoducho nebude čas. Ak si zvolíte stavebnú spoločnosť, informujte sa o tom, akou formou riešia reklamácie. Spoločnosť sa síce môže zdať ako solídny partner, no komunikácia môže byť fatálnym problémom.

2. Nevyberajte prvú dostupnú firmu

Najlepšie firmy väčšinou nebývajú dostupné ihneď. Majú veľa zákaziek a treba si ich včas vopred dohodnúť. Opýtajte sa stavebnej firmy, ktorú si chcete vybrať, na akých zákazkách práve pracuje a či vám môžu ukázať nejaký z ich projektov alebo vás zobrať na stavbu. Presvedčte sa o jej odbornosti. Neverte pocitu, že je firma dostupná presne, keď je potrebujete a čaká práve na vás. Pri lepších stavebných firmách si počkáte vy na ňu.

3. Pozor na odborníka, ktorý “dokáže urobiť všetko”

Ak ste našli stavebnú firmu, ktorá sľubuje, že zabezpečí všetko. Dobre si ju overte. Skutočnosť je väčšinou taká, že buď nerobí všetko alebo robí a odráža sa to na kvalite. Ten istý človek nemôže byť murárom, architektom, elektrikárom aj vodárom. Nenechajte sa však pomýliť. Ak ide o firmu, ktorá je len sprostredkovateľom, ktorý vám zabezpečí rôznych odborníkov, môže to byť veľkou výhodou.

Vyberáme stavebnú firmu

Zdroj: Bigstock.com

4. Vyberajte si slovenských odborníkov

Dávajte si pozor na stavebné firmy, ktoré zamestnávajú cudzincov. Samozrejme, aj cudzinci môžu byť profesionáli. Ak však ide o firmu, ktorá navyše ponúka všetky služby lacnejšie, je potrebné si ju preveriť. Pracovníci by mali mať vybavené všetky povolenia a odbornú skúsenosť potrebnú na prácu. Rozhodujte sa na základe referencií na stránkach či na sociálnych médiách. Nebojte sa osloviť ľudí, ktorí s firmou spolupracovali a opýtať sa ich na názor. Tak isto si dajte pozor aj pri výbere materiálov a informujte sa, či to, čo vám stavebná firma odporúča, je naozaj to najlepšie.

5. Investujte do kvalifikovaného stavebného a technického dozoru

Aby sa počet chýb počas stavby znížil, nezabudnite na stavebný dozor. Dohliadne na samotnú konštrukciu stavby a prácu stavbárov. Technický dozor sa zase postará o kúrenie, vodu a elektrinu. Vďaka tejto investícií, bude nezávislá skúsená osoba kontrolovať celú prácu stavebnej firmy a môže objaviť chyby, na ktoré by ste sami prišli až v priebehu niekoľkých rokov. Stavebný dozor by mal získať vašu dôveru dobre odvedenou prácou, nie len slovami a sľubmi.

6. Jasne si pomenujte svoje ciele

Už pri výbere stavebnej firmy si jasne určite a pomenujte svoje plány. Pre jednoduchšiu komunikáciu pracujte s modelmi a náčrtmi. Jednoducho tak zabránite nedorozumeniam. Už pri podpisovaní zmluvy si musíte byť istí, že stavebná firma a stavebný dozor presne vedia, čo majú robiť.

Vyberáme stavebnú firmu

Zdroj: Bigstock.com

Zlý výber stavebnej firmy sa odrazí na neskorších opravách a ešte väčších investíciách. Nebojte sa pýtať akékoľvek otázky a nechajte si vysvetliť, čo presne stavbári robia. Sledujte celý proces. Veď predsa len ste vy zákazník a je to váš budúci domov, o ktorý ide.