Náučný chodník na Dúbrave

V grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiť  sme podporili Mestskú časť Košice – Šaca. Ide o časť Košíc, ktorá bola asi najviac ovplyvnená výstavbou a ďalšou existenciou Východoslovenských železiarní, dnes už U. S. Steel Košice. Z obce vidieť panorámu tohto podniku s jej halami a komínmi, ktorú miestni nazývajú Titanikom. Radi sme pomohli a podporili vznik priestoru, kde môžu malí aj veľkí obyvatelia tejto časti mesta aktívne tráviť čas v lese na čerstvom vzduchu. A to v lese s názvom Dúbrava.

Náučný chodník má cca 2 km a je označený žltou turistickou značkou. Je vhodný na výlet, ale aj pre vzdelávanie priamo v teréne. Náučné tabule so zaujímavými informáciami a tipmi: les ako ekosystém, kŕmenie vtákov v zime, poznávanie listov a stôp zvierat.

Náučný chodník Dúbrava Košice Šaca
Náučný chodník Dúbrava Košice Šaca

V Šaci žijú šikovní miestni remeselníci, ktorí vyrobili dizajnovo veľmi efektné a pekné drevené prvky.  Les má svoje čaro a vyrobené prvky ho len podčiarkujú -  napr. meter veľký mravec smerujúci do reálneho mraveniska. To je obraz, ktorý chce vidieť každý, kto vie v sebe nájsť dušu dieťaťa. Gymnastické srdce rozžiari preliezka na udržanie stability. Bosé nôžky poteší zážitkový chodník. Vtáčika prekvapí búdka, či plné kŕmidlo. A Zlatoočka obyčajná sa môže ubytovať v neobyčajnom hmyzom hoteli. Na oddych slúžia nainštalované drevené lavičky.

Náučný chodník Dúbrava Košice Šaca
Náučný chodník Dúbrava Košice Šaca

Počas mojej návštevy ma sprevádzal pán starosta Ing. Daniel Petrík, bol ochotný ma odprevadiť a ukázať mi toto pekné miesto. Za to mu veľmi ďakujem, cítila som sa ako znovuzrodená, neskutočne čarovné miesto, ideálne na prechádzku a relax. 

Náučný chodník Dúbrava Košice Šaca

Za takýmito aktivitami stoja aktívni občania, ktorým záleží na životnom prostredí, ktorí hľadajú rovnováhu pôsobenia človeka na ekosystémy, tam, kde je to možné. A tu im to vyšlo na 100 %. Povieme si náučný chodník, často bez toho, aby sme si uvedomili koľko je za tým práce – už minulý rok začali svojpomocne odstraňovať napadané drevo, čistiť chodníčky a upravovať lesný porast. Časť práce je urobená, ďalšia časť ešte čaká – urobiť veľký okruh, ohnisko .... to všetko chce energiu, vnútornú motiváciu a čas. 

Držím palce, nech sa vám takto darí aj naďalej!
Viac podporených projektov nájdete na stránke Nadačného fondu Baumit.

Text a foto: Zuzana Thulnerová, správkyňa Nadácie Centra pre filantropiu