Pistáciová&Šalviová - Zdravá radosť zo života

Prechádzka v prírode medzi stromami a zelenou trávou v nás zanecháva farebné dojmy. V niektorých odľahlých oblastiach alebo dedinách nachádzame budovy omietnuté krásnou zelenou omietkou. Niekedy sú domy zahalené navyše aj mrežami, po ktorých sa šplhajú zelené popínavé rastliny.

Výzva

Nazýva sa zelená. Vo všetkých kútoch sveta vytvára sociálne záchytné body. 

Zvykli sme si na zelenú. Všade, kde sa objaví, vytvára tichý konsenzus skrz ideológie a hranice. Zelená sa stala kľúčovým odtieňom nádeje 21. storočia. Archeológovia pre farby budú schopní zanalyzovať časový pôvod zelených odtieňov spätne do troch alebo štyroch storočí. Filantropický význam každodenného susedského života sa neodzrkadľuje len v dobrom geste výsadby niekoľkých stromov; niekedy postačuje natrieť stenu alebo múr zelenou farbou, ktorá odzrkadlí „zelený úmysel“. Zelená farba obsahuje pôvodný gén náklonnosti, všímavosti a priateľstva.

Zelené odtiene Baumit

Kombinujte s béžovou a šedo-hnedou

Zmenené farebné pole. S novým obsahom, neutrálnym a pragmatickým. 

Farebný obraz pripomína lesnú pôdu pokrytú machom. Na tmavohnedej vlhkej kôre a do čierna sfarbených koreňoch stromoch. Nielen závan čerstvej jarnej zelenej, ale aj odtiene zelene vystavenej biologickému rozkladu sú kúskom prírody, ktorý vnímame prechádzkami lesom. Farba vo svojej podstate vyjadruje svoj účinok. Prírodu vnímame ako vzor a sprievodcu a nie nevyhnutne ako nálepku. Veľa sa učíme z toho, čo reprezentuje estetiku a jemnosť a nie to, čo je fyzické, biologické a chemické.

k

Modro-zelená architektúra s nádychom mora

Architektúra s príznakmi sviežosti. Populárne na severe, inde oceňované. 

Svieže odtiene do života prinášajú radosť a svetlo do krátkych dní. Čisté odtiene zelenej a modrej prinášajú lepšie počasie a dobrú náladu. Jasné tóny všeobecne prinášajú pocit pohody a komfortu. Dom, záhrada a vnútorné priestory pôsobia usporiadanejšie a zábavnejšie – vonkajší a vnútorný priestor nie sú cudzincami, ale sa vzájomne prepájajú. Často je to vyjadrené v posolstve leta: „Vnútri je vonku a vonku je vnútri“. Sú tu použité rovnaké materiály a s rovnakým nárokom na pohodlie. Vonkajší záhradný gril nahradzuje kuchyňu. Priestor na spoločnú debatu vytvára útulná terasa.

Odtiene Baumit

Hľadajte a kombinujte. Nechajte zažiariť vašu fasádu vo farbách Baumit Life.

Farebné spektrum H - Pistáciová&Šalviová

0971 Niklová zelená, 0981 Tajomná tyrkysová, 1034 Dubovo zelená, 1035 Írska zelená, 1027 Bledá olivová, 1037 Jemná zelená, 1038 Jarná zelená, 1057 Ľadová zelená, 1078 Svetlozelená

0069 Letná žltá, 1149 Bledo-zelená, 1137 Svetlá pistáciová, 1076 Šalviová zelená, 1075 Bambusová zelená, 1142 Májová zelená, 1071 Miazgovo-zelená, 1031 Súknová zelená, 1021 Antická zelená

Autor: Axel Venn, Colors of Life, Facade colors for architects