Fasáda domu podľa Feng Shuei - 7 farieb pre šťastný domov

Pri prechádzkach Slovenskom sa s deťmi hráme jednu hru. Podľa domu a jeho farby sa snažíme predstaviť si, ako asi vyzerá majiteľ domu. Fialový dom patrí vysokej pani v kostýme a v ruke drží malého psíka. Rodinný dom s ružovou omietkou patrí pani s krátkym zostrihom, ktorá miluje knihy Rosamunde Pilcherovej. Dvojposchodový dom omietnutý v oranžových farbách patrí veselej rodinke, ktorá si každý víkend griluje na záhrade.

Fasáda domu reprezentuje váš štýl a osobnosť. Napovedá veľa o tom, aký ste človek, aké sú vaše preferencie a záujmy. Vyberte si takú farbu omietky, ktorá bude odzrkadlovať vás ale i prostredie, v ktorom sa nachádzate. Ako si správne vybrať farbu omietky, ktorá vám bude robiť radosť mnoho rokov? Nápoveď sme hľadali aj v starej čínskej filozofii Feng Shuei.

Farby

                                                                                                       Zdroj: Unsplash.com

Ktorú farbu fasádnej omietky povoľuje Feng Shuei?

Farby by mali vytvárať dokonalú symfóniu s vašou osobnosťou a štýlom, architektonickým štýlom domu a s celkovou farebnosťou okolia domu. Podľa Feng Shuei by sme mali zvážiť bielu, modrú, béžovú alebo šedú. Tieto farby pomáhajú k správnemu prúdeniu energie do domu a z domu. Vo všeobecnosti však platí, že farby zeme sú podľa Feng Shuei ideálnou voľbou.

Dôležitým aspektom je aj orientácia domu na svetové strany. Ak však zistíte, že orientácia vášho domu nie je ideálna, môžete to zmeniť správnym výberom farieb. Zaujímavým prvkom sú žiarivé farby na dverách alebo okeniciach, ktoré rozprúdia energiu do domu. Filozofia Feng Shuei verí, že vám takto nebude ďalej utekať šťastie von z domu.

Farebné trendy a štýl

Tak ako v módnom svete, tak aj v architektúre existujú farebné trendy. Pred niekoľkými rokmi sa mnohé domy na Slovensku odeli do oranžového alebo žltého šatu. Farbu si však nevyberajte len podľa aktuálnej módy, ale aj podľa toho, v akom štýle je dom postavený.

Mestské domy hrajú najmä odtieňmi šedej. Farby dokonale zachytávajú dynamiku a ruch mesta. V kombinácii s pastelovými odtieňmi žltej alebo tyrkysovej prinesiete do mesta energiu a svetlo. Fasáda rodinného domu na vidieku by mala reprezentovať pokoj, relax a pohodu. Farby by tieto emócie mali preto odzrkadlovať.

Ak vyberáte farbu fasády pre chatu alebo chalupu, držte sa farieb, ktoré sa v prostredí bežne vyskytujú. Zvoľte preto teplé odtiene hnedej, béžovej, zelenej či dokonca tehlovo - červenej. Pri rekonštrukcii fasády nezabúdajte ani na okolie domu, ploty, brány, či iné prvky v záhrade.

Farebné trendy

Zdroj: Unsplash.com

Psychológia farieb - ako na nás pôsobia farby?

Farby v nás vzbudzujú silné emócie a pocity. Psychológia farieb je preto dôležitým aspektom pri výbere farby fasády.

Zelená

Farba dôvery, harmónie a prírody. Zelená farba indikuje, že ste človek spätý s prírodou a do prostredia okolo vás chcete zasahovať len minimálne. Zelené domy na jar doslova vykvitnú.

Žiarivé odtiene oranžovej

Teplé farby ako oranžová či tehlovo - červená pôsobia hravo, veselo a letne. Farby z teplého farebného spektra je vhodné stlmiť zeleňou.

Tehlová fasáda

Zdroj: Pixabay

Červená

Červená je farbou vášne a aktivity. Z toho dôvodu si červenú vyberajú rôzne nákupné či potravinové reťazce. Tlmené odtiene červenej však pôsobia elegantne a moderne.

Ružová

Romantická ružová nemusí pôsobiť gýčovo a “prečačkane”. Ružové odtiene béžovej naopak vzbudzujú pocit elegancie a štýlovosti. Dôležité je farbu doplniť zaujímavou farebnou kombináciou dverí a okien. Okolitá zeleň spôsobí zmäkčenie farby a dodá jej šarm.

Ružová fasáda

Zdroj: Pixabay

Modrá

Táto farba patrí k veľkomestu a dizajnovým budovám. Modrá farba vyvoláva pocity šťastia a bezpečia. Povzbudzuje v nás aktívneho a podnikateľského ducha. Modré budovy pôsobia dlhodobo novým a aktuálnym vzhľadom.

Modrá fasáda

Nechajte si poradiť od odborníka

Ak sa stále neviete rozhodnúť, akú farbu zvoliť na vašu fasádu, poraďte sa s odborníkmi z nášho Baumit fasádneho štúdia. Ak vidíte farbu len na vzorkovníku, farba bude pôsobiť inak ako na väčšej ploche, kde sa môže javiť svetlejšia aj o niekoľko odtieňov. Aby ste tomuto očnému triku zabránili, vyberajte si odtiene uvážlivo, porovnávajte reálne farebné vzorky, pozorujte a to hlavne na dennom svetle. 

Zaujímavou novinkou je grafická vizualizácia fasády. Stačí, ak zašlete fotku vášho domu a vyplníte formulár uvedený na stránke. Do 10 dní vám zašleme grafický návrh, ako by váš dom vyzeral s vybranou farebnou omietkou.

Pre rýchly orientačný rozpočet potrebného materiálu využite náš jednoduchý nástroj Baumit Kalkulátor.