Farebné trendy dnes a zajtra

Má byť odolná voči poveternostným vplyvom, nádherná a trendová, pritom ale stabilná a nadčasová a má odzrkadľovať individualitu obyvateľov: fasáda, ktorá splní sto rôznych želaní. Prečo by sme mali chápať farebný koncept fasády ako dlhodobú záležitosť, na to sme sa opýtali odborníka, ktorý to jednoducho musí vedieť.

Výber fasádnej omietky alebo farby predurčuje vo veľkej miere odolnosť fasády voči poveternostným vplyvom, náklady na jej údržbu a v neposlednom rade aj pohodlie obyvateľov na mnoho rokov. Všeobecne predpokladáme pri fasádach minimálnu dobu životnosti približne 30 rokov. Aj farebný koncept fasády by sa mal naplánovať na takúto dlhú dobu, s ohľadom na túto skutočnosť. Dôležité je pri tom zohľadniť poveternostné vplyvy, ktoré sú čoraz extrémnejšie, od obrovských horúčav cez krupobitia až po silné dažde.

Farebné trendy

Pekne pri zemi

Wilfried Spanring "Mr. Baumit Life", inak vedúci Baumit tímu pre farebný dizajn, vysvetľuje aktuálne farebné trendy nasledovne: "Dôležité je vybrať si farby s pigmentami, ktoré sú obzvlášť svetlostále a odolné voči poveternostným vplyvom. V súčasnosti je preto veľký dopyt v prvom rade po farbách, ktoré majú veľa zemitých pigmentov ako napr. rôzne odtiene hnedej či okrovej. Krikľavé, žiarivé farby sa ľahko znečistia. Moderná už nie je ani v minulosti obľúbená kombinácia sivej a červenej farby, pretože najmä fasádna červená ľahko vybledne. Mimochodom takisto ako sýta modrá. Sivá sa zase ľahko znečistí. Zemité farby vcelku pôsobia podstatne teplejšie a príjemnejšie. Dôraz je kladený na vzájomné kontrasty, napr. kombináciu bielej a farebných odtieňov." Toľko odborník na farby. Pozrime sa teraz na jednotlivé stredno- až dlhodobé farebné trendy.

Poradenské centrum

Všeobecne môžeme povedať: Farebné trendy súčasnosti nevyjdú z módy ani zajtra. Pri fasádach reaguje srdce a rozum rovnako, trend smerom k zemitým odtieňom uspokojí oboch: krása a trvanlivosť na mnoho rokov. Pokiaľ máte ešte chuť skúšať, obráťte sa s dôverou na jedno z našich poradenských centier.

Tip: Ak si zariaďujete interiér a neviete sa rozhodnúť pri výbere farby, môže vám pomôcť voľba štýlu bývania, do ktorého by ste si interiér mohli zariadiť, inšpirujte sa škandinávskym, industriálnym alebo vidieckym štýlom bývania a vyberte si ten, ktorý vám sadne najviac.

Farebné trendy pod drobnohľadom

Trendy v štruktúre Hrdza

Povrchy, ktoré vyzerajú, ako keby mali za sebou už niekoľko desaťročí života a zdanlivo by mohli rozprávať o priemyselnej minulosti, výborne dopĺňajú "industriálny" trend súčasnosti. Nové fasády, ktoré vyzerajú ako zvetrané, môžu plynutím času len získať. Nech žije patina! 

Hrdza
Metalický efekt

Trendy v štruktúre Metalický efekt

Človek nemusí byť fanúšikom heavy metalu, aby miloval metalickú štruktúru. Lesk a trblietavý efekt áno, ale prevedenie musí byť teplé a ušľachtilé. Takéto povrchy začínajú byť trendom, či už ide o pery s metalickým nádychom, kabelky alebo tapety. Do ušľachtilých kovov sa radi zahaľujú aj domy a v kombinácii so svetlom odzrkadľujú náladu dňa. Na oživenie fasády použite metalický náter Baumit Metallic.

Trendy v povrchoch Drevo

Nemusí to byť vždy skutočné drevo, aby človeka zahrialo na duši. Časti fasády môžu bez zvláštnych nárokov na údržbu zvýrazniť vzhľadom dreva aj dekoračné platne HardTop alebo štruktúry realizované pomocou omietky Baumit CreativTop. Také jednoduché šaty pre fasádu tu neboli ešte nikdy.

Drevo
Betón

Trendy v povrchoch Betón

Na súčasných stavbách sa v kombinácii s ušľachtilou bielou stále častejšie vyskytujú strohé betónové povrchy alebo také, ktoré tak len vyzerajú. Ale aj vnútorné priestory môžu ťažiť z príjemnej kombinácie betónu a napríklad dreva.

Trendy vo farbách Hlina

Konečne smieme robiť to, čo nám v detstve  robilo najväčšiu radosť - tak naozaj sa váľať v blate! Teplá príjemná farba zeme sa vyskytuje v mnohých prírodných materiáloch ako je koža, kožušina, drevo alebo jemne žilkovaný kameň. Možnosti kombinácií sú rozmanité, s aktuálnymi zemitými odtieňmi sa dá veľmi dobre zladiť aj strieborný kov. Moderná architektúra miluje teplé zemité tóny a použitie napríklad odtieňov zeme s rôznou sýtosťou na fasádach veľkých obytných komplexov pomôže navodiť pocit bezpečia a návratu domov.

Hlina
Mokka

Trendy vo farbách Mokka

Dobré ránko pri šálke dobrej mokka kávy v tradičnom vidieckom dome alebo na terase modernej vily. Aj tento teplý hnedý farebný odtieň s "obsahom kofeínu" nasleduje trend návratu k prírode. Juta, vlna, koža a tmavé drevité odtiene výborne ladia s mokka farbou vo všetkých jej odtieňoch.

Trendy vo farbách Sivohnedá

Predstavte si krtka a jeho tmavú sivohnedú srsť. Tlmený odtieň, ktorý sa výborne hodí pre kombináciu s masívnym drevom, kameňom a pálenou tehlou, ako aj teplými kovmi ako mosadz alebo zlato. Tento odtieň je vhodný tak pre klasické staré stavby ako aj stavby s moderným nádychom. Práve súčasná kubická architektúra sa dá výborne podčiarknuť odtieňmi tmavej sivohnedej.

Sivohnedá

Dekoratívne omietky na fasáde - urobte si rozpočet

Rozhodli ste sa oživiť fasádu kreatívnou štruktúrou - dekoratívnou omietkou? V Baumit Kalkulátore si môžete urobiť základný cenový rozpočet spolu s potrebným množstvom materiálu. Je to jednoduché! Vyberte si kreatívne fasády a želanú štruktúru. Následne len vyplňte metre štvrocové a je to. Vyskúšajte.