star_border

Chcete zažiariť? 7 tipov a trikov pre krásnu fasádu vášho domu

Už pri prvom pohľade na fasádu domu vidíte, kto je vlastníkom domu. Farebné muškáty prevesené z okenice hovoria o romantickej duši. Moderná fasáda šedej farby a plná lesku či prírodného materiálu hovorí o minimalistovi, u ktorého provensálsky nábytok rozhodne nenájdete. Farba fasády je ako čerešnička na torte. Architektúra vášho domova môže zažiariť alebo naopak, zaniknúť vo farebnej smršti. Ako si správne vybrať farbu na fasádu?

Fasáda Baumit

Farba fasády je šat vášho domu. Ako sa chcete prezentovať? Ako moderný, konzervatívny človek alebo ako vrúcna, priateľská či zábavná osobnosť? Fasáda domu to povie za vás. Pri jej výbere sa držte týchto zásadných pravidiel:

1. Farba fasády by mala korešpondovať s prirodzeným prostredím vášho domu

Predtým, ako začnete s výberom farieb, rozhliadnite sa po okolí. Vyberáte farbu na chatu v Nízkych Tatrách či na rodinný dom na vidieku? Nachádza sa vaša oáza pokoja pri lese, vode, alebo v radovej zástavbe? Pri výbere farby zvážte aj okolie, v ktorom sa stavba nachádza. Nechcete predsa pôsobiť “ako päsť na oko”.

2. Funkcia budovy je rozhodujúci faktor

Postavili ste rodinný dom, letný domček či komunitnú budovu? Ďalším podstatným bodom je zladiť charakter budovy s jej fasádou. Ak vlastníte malú firmu, muškáty a drevené okenice môžu pôsobiť domácky a ľudia si vás pomýlia s rodinným domom. Svojich zákazníkov si tak odplašíte. Ak rozmýšľate nad farbou škôlky, školy, jedálne či komunitného zariadenia, nebojte sa farieb a výrazných vzorov. Budete rozpoznateľní a unikátni. Vytvorte kreatívne miesto, kde sa budú ľudia cítiť jedinečne.

Tipy pre fasádu

Zdroj: pixabay

3. Nenechajte sa oklamať očným klamom: farby na veľkej ploche pôsobia svetlejším dojmom

Na veľkých plochách pôsobí farba o niekoľko odtieňov svetlejšie ako na vzorkovníku. Je to spôsobené veľkosťou povrchu, uhlom dopadu svetla ale i textúrou stien. Ideálnym riešením je preto otestovať farbu na stene. Ak ste si vybrali farbu zo vzorkovníka, porozmýšľajte o stupeň tmavších odtieňoch. Zaujímavou alternatívou je tiež nanesienie fasádnej omietky alebo farby na skúšobnú dosku, ktorú priložíte k stene budovy. Farebnú vzorku si prezrite ráno, na obed i večer, kedy na stenu dopadá iné svetlo. Vyvarujete sa tak nepríjemným prekvapeniam, ktoré môžu nastať po zrealizovaní vašej fasády.

Farebné fasády_unsplash

Zdroj: unsplash

4. Psychológia farieb

Každá farba v nás vzbudzuje jedinečný a unikátny pocit. Psychológia farieb je ďalším pomocníkom pri výbere farby vašej fasády. Modrá v nás vyvoláva pocit čistoty, jasnosti ale aj chladu. Oranžová, lososová či ružová pôsobia teplejším dojmom. Žltá je o hravosti a dynamickosti. Dom či iná stavba bude vďaka farbám rozprávať váš unikátny príbeh. Farby v nás vyvolávajú pocit jemnosti, pohodlia a bezpečia. Pretavte túto emóciu prostredníctvom farieb do stien.

Tmavá fasáda

Zdroj: unsplash

5. Zvážte aktuálne trendy, no myslite na nadčasovosť

Po prechádzke slovenskými dedinkami či vidiekom zistíme, že farebná škála domov je veľmi podobná, bez ohľadu na to, akú architektonickú štruktúru budova má. Pozrime sa na niekoľko populárnych trendov, ktoré by vás mohli inšpirovať.

ArtLife

Ak ste majiteľom nového domčeku v radovej zástavbe s veľkými oknami a vzdušných priestorom s presvetlenými izbami, stavte na jednoduchosť. Štýl ArtLife reprezentuje čistota a pestrosť galérií. Charakterizuje ho použitie materiálov ako drevo, lesklá oceľ, betón, sklo. Zvážte preto použitie bledých odtieňov šedej, modrej, slonovinovej. Doplniť ich môžete výraznejšími akcentami červenej, žltej alebo šedej, no len na menších plochách.

Farebná kombinácia_ArtLife

Dynamic Life

Ste mestský človek, ktorý preferuje rýchly životný štýl, inšpirujte sa štýlom Dynamic Life. Z materiálov dominuje betón, sklo, drevo či kov. Ide o variácie šedej, bielej v spojitosti so žltou či zelenou farbou. S farbami však opatrne. Doplňte ich len na malé plochy. Premyslenou farebnou kombináciou na stene docielite dynamickosť ale i hravosť.

Farebná kombinácia_DynamicLife_Baumit

Famous Life

Tento unikátny štýl dokonale reprezentuje vidiek. Farby sú v dokonalej harmónii s prostredím, v ktorom sa bežne nachádzajú. Dom tak pôsobí teplým, rodinným a vrúcnym dojmom. Doplnky na fasáde zvoľte v zlatistej, tehlovo-červenej alebo medovej farbe.

Farebná kombinácia_FamousLife_Baumit
Farebná kombinácia_FamousLife_Baumit

Keď je omietka viac ako len ochrana sokla

Dekoratívna omietka z pestrých kamienkov teraz v 8 nových farebných odtieňoch Natural Line. 
Zložená z prírodných materiálov pre autentickú imitáciu prírodného kameňa. Elegantné riešenie nielen pre váš sokel domu.

Omietka na sokel

6. Jednoduchosť nezaškodí

Funkcionalita budovy vám pomôže bližšie definovať farebné spektrum, v ktorom by ste sa mali pohybovať. Zvoľte si tri farby: jednu hlavnú a dve vedľajšie. Šedú, béžovú a slonovinovú môžete rozbiť výraznejšou farbou ako je žltá, červená či zelená. Vyvarujete sa tak farebnej katastrofe, ktorá môže nastať.

7. Poraďte sa s odborníkom

Od spoločnosti, s ktorou spolupracujete pri výbere a maľovaní, je možné získať farebný návrh fasády. Stačí odfotiť hrubú stavbu s oknami, dverami, strechou a to z viacerých uhlov. Okem fotografii je dôležité pridať niekoľko informácii o stavbe ako takej ako i o vašej vysnenej fasáde. Odborníci z Baumitu vám spätne zašlú 1-2 pohľady na tri farebné variácie fasády.  Rozhodovanie o farbe a štýle vašej fasády tak bude jednoduchšie.

Moderná fasáda

Farba fasády by mala byť ovplyvnená prostredím, v ktorom sa vaša stavba nachádza. To však platí aj naopak. Farba vašej fasády ovplyvňuje zas prostredie. Farba je možno poslednou položkou na zozname pri rekonštrukcii či stavbe budovy, no je veľmi podstatná. Ak si chcete byť istí, že pri výbere farby neurobíte krok vedľa, poraďte sa s odborníkmi v profesionálnom štúdiu.