star_border

Ako na rosenie okien a pleseň v byte?

Rosia sa vám okná? Od nadmernej vlhkosti v byte je iba malý krôčik k plesni, ktorá nie je dobrou spolubývajúcou. Vybrali sme pre vás niekoľko rýchlych riešení, ako sa ich zbaviť.

1. Vetranie v zime musí byť rýchle a efektívne

Vetrajte krátko a efektívne. Na výmenu vzduchu v domácnosti postačí 5 až 10 minút. Urobte tak aspoň 3-krát za deň. Najčastejšou príčinou rosenia okien zvnútra je vysoká vlhkosť v miestnosti. Moderné plastové okná vynikajú svojou tesnosťou a vnútorné prostredie menia na hermeticky uzavretý priestor bez prirodzeného vetrania. Jednou zo zásad zdravého bývania je udržiavanie optimálnej vlhkosti v byte okolo 40 až 60 %. K tomu prispieva aj pravidelné vetranie, najmä ak sa v domácnosti varí, alebo suší prádlo. Zvýšená vlhkosť môže byť aj v novostavbách, či starých domoch.

Rosenie okien

2. Závesy, žalúzie a rosenie okien

Zatiahnuté závesy a žalúzie bránia účinnej cirkulácii vzduchu a odvodu vlhkosti z povrchu okien. Preto je dobré počas dňa alebo aspoň počas vetrania žalúzie a závesy odtiahnuť. Suché teplo z radiátorov tak môže prúdiť popri povrchu okien a vysušiť ich. Ak máte okná vyslovene zarosené je dobré nespoliehať sa iba na kúrenie a vetranie. Poutierajte ich suchou handrou a dajte ju sušiť na balkón - vynesiete tak vlhkosť mimo domácnosť.

3. Pleseň na stene: chemikálie alebo ocot?

Známym pomocníkom proti plesniam na stene sú prípravky na báze chlóru, napríklad Savo. Ak sa chcete vyhnúť jeho zápachu alebo použiť prírodnú variantu odporúčame obyčajný ocot. Nalejte ho do rozprašovača a aplikujte spolu s kvapkou esenciálneho oleja. Ocot odstraňuje až 80 % plesní, pričom je potrebné ho nechať pôsobiť až 5 hodín. 

Odstránenie plesní

4. Keď sa nedá vetrať pomôže odvlhčovač

Pokiaľ máte v dome alebo byte miestnosť, kde nie je možné účinne zabezpečiť vetranie, možným riešením je odvlhčovač. Najmä v kúpelniach, kuchyniach, či šatníkoch je odvlhčovač dobrým pomocníkom. Nerieši však príčinu problému.  

Keď sa zima opýta, čo ste robili v lete?

Odpoveďou na túto otázku sú systémové riešenia. Pokiaľ sa chcete zbaviť rosenia okien a vzniku plesní natrvalo, je potrebné odstrániť príčinu vzniku vlhkosti. Každá stavba musí neustále odolávať rôznym typom vlhkosti, či sa už jedná o podzemnú vodu, skondenzovanú paru, sneh a dážď, či prípadné zatekanie. Jednou z príčin mokrých okien môže byť aj rosný bod v stavebnej konštrukcii z dôvodu nedostatočného alebo žiadneho zateplenia. Situáciu môžu zlepšiť aj kvalitné okná s mikrovetraním.

5. Omietky, ktoré regulujú vlhkosť

Omietky s obsahom vápna fungujú ako špongia. Keď je v miestnosti zvýšená vlhkosť, nasávajú ju a naopak, ak sa vzduch vysuší, postupne vlhkosť uvoľňujú do priestoru. Sú zásadité, majú dezinfekčné vlastnosti a eliminujú vznik plesní.

Regulácia vlhkosti omietkami

Vápenná omietka však dokáže efektívne fungovať, iba v prípade že má určitú hrúbku - optimálne 1,5 cm. Výroba vápna je bezodpadová, takže ide o materiál, ktorý nezaťažuje životné prostredie.

6. Zateplenie domu

Základným systémovým opatrením je zateplenie domu. Dostatočne hrubá izolácia zabezpečí ochranu plášťa budovy pred vplyvmi počasia, tepelnú pohodu, ale aj posunutie rosného budu z muriva smerom von. Tým pádom nebude dochádzať ku kondenzácii v stenách, vlhnutiu muriva a vzniku plesní. Zateplenie tiež účinne eliminuje tepelné mosty a zvyšuje teplotu stien, to sa prejaví na lepšej tepelnej pohode, ale môžete napríklad vnímať aj menší prievan v miestnosti.