Pleseň na stenách - jej vznik a vhodné riešenie
star_border

Ako odstrániť pleseň zo steny a žiť zdravo?

Plesne sú malé organizmy, ktoré je možné zbadať voľným okom na stenách či detailnejšie pod mikroskopom. Na stenách sa objavujú ako malé škvrny zelenej, sivej alebo čiernej farby. Nie sú však len estetickým problémom. Majú dôležitý vplyv na zdravie vás i vašich detí. Plesne sú jednou z významných príčin vzniku alergie, astmy, dýchacích či kožných problémov. Umytie steny či premaľovanie farbou sú len krátkodobé riešenia.
Prečo pleseň vlastne vzniká a ako tento problém vyriešiť?

Prečo vznikajú plesne na stenách?

Dôvody pre vznik plesní sú veľmi prosté. Plesne, ako mikroorganizmy, si neustále hľadajú živnú pôdu pre svoj ďalší rast. Ak sa činnosti ako sušenie prádla alebo varenie spoja s nedostatočným vetraním, vytvára sa tak perfektná pôda pre ich vznik. Obľubujú preto kúpeľne či kuchyne. Prítomnosť dreva, kože, papiera, spolu s teplotou vzduchu 20 - 35 °C patria medzi hlavné príčiny ich vzniku. Problémom je tiež chybná realizácia striech a celková priepustnosť konštrukcie. Nekvalitný stavebný materiál, okná či nedostatok vetrania spôsobujú zvyšovanie emisií z plesní.

Plesne na stenách

Zdroj: Bigstock.com

Aký je vplyv plesní na naše zdravie?

Hlavným zdrojom zdravotných problémov nie sú plesne ako také, ale ich emisie. Plesne spôsobujú množstvo alergických reakcií horných dýchacích ciest, zápaly priedušiek, astmu, podráždenie slizníc. Ochorenie sa prejavuje pískaním v hrudníku a lapaním po dychu. Ďalším problémom sú kožné ochorenia ako ekzém či psoriáza, či dokonca žalúdočné problémy, bolesti žalúdka a pocity na zvracanie. V prípade, ak sa problém s plesňami v byte nerieši, alergie majú zhoršujúcu sa tendenciu. Trpíte častými bolesťami hlavy? Je vysoká pravdepodobnosť, že za vašou bolesťou môžu stáť práve plesne.

Vedeli ste?  Až 70 - 80 % plesní je zdrojom toxických mykotoxínov? 

Pleseň taktiež ovplyvňuje niektoré funkcie mozgu, ako zistil výskum Cheryl Harding. Myšiam dávali trikrát do týždňa kvapky obsahujúce toxickú pleseň. Po troch týždňoch myš nevykazovala známky choroby. Myši však boli úzkostlivé a mali problém s pamäťou. Vedci zistili pokles neurónov v centre pamäte zvaný hippocampus. Výskum síce testoval vplyv plesní na myšiach, no je možné usudzovať, že plesne majú podobný vplyv aj na náš mozog.

Zdravé bývanie

Zdroj: Bigstock.com

Na čo je potrebné myslieť v boji proti plesniam v domácnosti?

Ako riešiť problém s plesňami v domácnosti? Medzi časté a obľúbené riešenia patrí vymaľovanie stien. Maľovka rieši len estetický problém a to dokonca krátkodobo. Ak chcete zabrániť vzniku plesní, odporúčame dodržiavať tieto rady:

  • Na päť minút vytvorte v byte či dome prievan.
  • Priestor vetrajte niekoľkokrát do dňa.
  • Pri alebo po varení a sprchovaní otvorte okná.
  • Ak máte pleseň na stene, odstráňte ju vhodným prípravkom a v prípade potreby odsuňte nábytok 5 cm od steny.
  • Sledujte teplotu stien a vzduchu. Čím vyššia teplota stien, tým nižšie riziko kondenzácie vodnej pary na jej povrchu.
Vetranie_zdrave byvanie

Zdroj: Bigstock.com

Pri výstavbe domu je nutné uvažovať o tom, aby bývanie splnilo požiadavky pre zdravé bývanie. Kvalitný materiál ako aj stavebné prevedenie sa ukážu po niekoľkých rokoch využívania domu. Ak investujete finančné prostriedky na začiatku výstavby, prejaví sa to na vysokej kvalite bývania aj v budúcnosti.

Medzi piliere zdravého bývania patrí:

Aké sú výhody zatepľovania? Dom je chránený pred nestálosťou počasia, teplotnými rozdielmi a čím sa zabezpečuje teplotná stálosť. V lete je zabezpečená príjemná teplota, v zime je dom schopný dlhšie udržiavať teplo. Ďalšou výhodou je udržiavanie vlhkosti na optimálnej úrovni. Zabraňuje sa tak tvorbe a množeniu plesní.

Ak plánujete výstavbu svojho vlastného domu, určite nešetrite na masívnych konštrukciách. Murovací materiál či betón s veľkou objemovou hmotnosťou redukujú vplyv hluku, obmedzujú kolísanie vnútornej teploty. Ako ukazuje výskum vo VivaParku - najväčšieho výskumného parku v Európe na skúmanie stavebných materiálov, v zateplenej montovanej drevostavbe vnímame až dvakrát viac hluku v porovnaní s domom z masívnej betónovej konštrukcie.

masívne steny_zdravý interiér

Zdroj: Bigstock.com

Investujte do kvalitných stavebných materiálov. Vytvorte si zdravé bývanie, v ktorom nebudete bojovať s alergiami, ale stane sa oázou pokoja. Kvalitné okná, dvere sú rovnako dôležité ako adekvátna omietka. Klima omietka s hrúbkou 1,5 cm, ktorá obsahuje vápno, reguluje optimálnu vlhkosť v miestnosti a vďaka vysokému pH znižuje riziko vzniku plesní.

Plesne v dome či byte majú dopad na vaše zdravie. Ak si plánujete postaviť svoj vlastný dom, dbajte na dodržiavanie princípov zdravého bývania. Pri kúpe bytu či domu sa tiež ubezpečte, že stavba je z kvalitných materiálov, ktoré majú správne tepelno-izolačné vlastnosti. Dôležité je taktiež pravidelné vetranie a zabezpečenie stabilnej teploty a vlhkosti. Nedovoľte plesniam pohltiť váš domov.