Ako si vybrať? Ručné a štukové omietky
star_border

Ručné a štukové omietky. Ako si vybrať?

Ručné omietky majú stále svojich priaznivcov medzi fanúšikmi precíznej remeselnej práce. Kvalitné jadrové a štukové omietky s peknou tradičnou štruktúrou povrchu prispievajú k príjemnému pocitu domova v každom interiéri. Ideálne určené pri rekonštrukciách a na menšie plochy.

AKO POSTUPOVAŤ PRI VÝBERE OMIETKY? 

Pri výbere omietky musíme zohľadniť hneď niekoľko faktorov:

  • Podklad, ktorý idem omietať

  • Finálnu štruktúru omietky 

  • Typ prostredia (interiér, exteriér, zvýšená vlhkosť, mechanické namáhanie a pod.) 

Vnútorné ručné omietky

Vyberte si správnu omietku podľa podkladu

Typ podkladu je veľmi dôležitým faktorom pri výbere omietky. Nezabudnite aj na správnu prípravu podkladu pred nanášaním vnútornej omietky.

Najčastejšie typy podkladov:

Jednovrstvové omietky do interiéru i exteriéru

Vápennocementová ručná omietka Baumit MVR Uni je vhodná na omietanie v interiéri aj exteriéri s jemne hladeným zrnitým povrchom s obsahom bieleho cementu. 
Na celoplošné stierkovanie betónových stien v interéri je ideálne použiť aj tenkovrstvovú omietku ako napr. Baumit MultiRenova.  
Vápenná ručná omietka Baumit Klima Uni pre lepšiu reguláciu vlhkosti je vysoko paropriepustná a vytvára zdravú klímu v interiéri. Viac o Zdravom bývaní.
Sadrová ručná omietka Baumit UnoGold je vhodná len do interiéru. Obzvlášť je obľúbená pre väčšie hrúbky omietky a pri rekonštrukčných prácach.

Dvojvrstvové a tepelnoizolačné omietkové systémy

Dvojvrstvové omietky

Pri rekonštrukciách a pri väčších hrúbkach omietok odporúčame dvojvrstvové omietkové systémy.
Na pripravený podklad sa najprv nanesie hrubá jadrová omietka napr. Baumit Jadrová omietka, na ktorú sa po vyzretí natiahne ešte tenká štuková vrstva omietky alebo stierky.

Pri rekonštrukciách, kde nie je možné zrealizovať zateplenie sa aplikujú tepelnoizolačné omietky, ktoré aspoň sčasti dokážu vylepšiť vlastnosti muriva a navýšiť povrchovú teplotu stien v interiéri, ktorá je dôležitá pre dosiahnutie tepelnej pohody pri bývaní.
Tieto omietky patria do skupiny extra ľahkých omietok a preto sú vhodné aj na nové murivá s vysoko tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Baumit Kalkulátor

Vypočítajte si rozpočet vnútorných omietok

Vyberte si z ponuky Baumit vnútorných omietok a potrebného príslušenstva.